Hatay bölgesinde yetiştirilen çeşitli bitkilerin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Sungur, Şana | |
dc.contributor.author | Köybaşi, Berna | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:04:32Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:04:32Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667899 | |
dc.description.abstract | Son yıllarda yapılan epidemolojik çalışmalar,meyve ve sebze tüketimi ile ölümcül hastalıklara yakalanma riski arasında ters orantılı bir ilişki olduğunu göstermiştir.Meyve ve sebzelerin antioksidan içerikleri bu hastalıklardan korunmayı sağlamaktadır.Çünkü,bitkisel gıdalar antioksidanların farklı tiplerini içermektedir.Bu amaçla, bu çalışmada Hatay bölgesinde yaygınca tüketilen maydanoz,kekik,nane ve defne gibi bitkilerin antioksidan kapasiteleri incelenmiştir.Bu bitkilerin antioksidan aktivitelerini belirlemek için radikal giderme aktiviteleri,toplam antioksidan aktiviteleri ve toplam fenolik madde miktarları saptanmıştır.Çalışmada fenolik bileşik miktarı yüksek olan ekstrelerin, radikal süpürücü etkilerinin ve yüzde inhibisyon değerlerinin de yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan korelasyon analizlerinde de fenolik bileşik miktarı ile radikal süpürücü etki arasında, fenolik bileşik miktarı ile yüzde inhibisyon değerleri arasında ve radikal süpürücü etki ile yüzde inhibisyon değerleri arasında kuvvetli bir korelasyon olduğu saptanmıştır.Her üç yöntemde çalışılan bitkiler kuvvetli sentetik antioksidanlarla karşılaştırıldığında antioksidan aktivitesinin BHA > maydanoz > BHT > nane > kekik > defne şeklinde olduğu görülmüştür.Sonuç olarak incelenen nane, maydanoz, kekik ve defne bitkileri içerisinde, en güçlü antioksidan aktivite ve radikal süpürücü etkiyi maydanoz bitkisinin asidik ekstresi göstermiştir. | |
dc.description.abstract | In recent years ,epidemiological studies have shown that there is an inverse proportion of relation between consumption of fruit-vegatable and risk of coming down with an terminal illness.Antioxidant proportion in fruit-vegatables provides to avoid from these illnesses.Because phytonutrients supply different types of antioxidants.For this porpose , ın this survey antioxidant capacities have been analyzed in some plants commonly consumed in Hatay Region like; parsley ,thyme,mint,daphne.In order to define these antioxidants activities,radical scavenging activities,total antioxidant activities and the amount of total phenolic have been established.It has been viewed in survey that extracts, contain high portion of phenolical complex, also have high radical scavenging effects and percent of inhibition values.In applied correlation analysis it has been seen that there is strong correlation between the portion of phenolic complex and radical scavenging effect, portion of phenolic complex and percent of inhibition values,and between redical scavenging effect and percent of inhibition values.It has observed that compared with strong syhntetic antioxidants ,studied plants have antioxidant activities as in form BHA>Parsley>BHT>mint>thyme>daphne .As a conclusion , acidic extract of parsley has the most powerful antioxidant activity and the most radical (scavenging) effect among the studied plants mint,parsley thyme and daphne. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Hatay bölgesinde yetiştirilen çeşitli bitkilerin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Definition of antioxidant capacities of various plants cultivatied in Hatay region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 381604 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 275358 | |
dc.description.pages | 66 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |