Star ruby altıntopu ve owari satsuma mandarininde 3,5,6-TPA ve KNO3 uygulamalarının verim, kalite ve meyve iriliği üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Demirkeser, T. Hakan | |
dc.contributor.author | Coşkun, Mevlüt | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:04:22Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:04:22Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667821 | |
dc.description.abstract | Star Ruby altıntopu ve Satsuma mandarininin özellikle meyve iriliği ile birlikte meyve verim ve kalitesi üzerine bitki büyüme düzenleyicisi (3,5,6 TPA) ve bitki besin maddesi (KNO3) uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucuna göre farklı uygulamaların bazı meyve verim ve kalite parametreleri üzerine etkilerinin çeşitlere göre farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Gerek Satsuma mandarininde gerekse Star Ruby altıntopunda ağaç başına verim miktarı üzerine KNO3 uygulamalarının, meyve ağırlığı ve boyutları üzerine ise 3,5,6 TPA uygulamalarının daha olumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır. Sofralık tüketimde son derece önemli kalite kriterlerinden olan SÇKM miktarı üzerine özellikle Satsuma mandarininde 3,5,6 TPA uygulamaları KNO3 uygulamalarına göre daha başarılı iken, farklı uygulamaların gerek Satsuma mandarini gerekse Star Ruby altıntopunda kabuk kalınlığı ile usare miktarı üzerine olumsuz etkilerinin olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | Effect of plant growth regulator (3,5,6 TPA), and plant nutrients (KNO3) applications on especially fruit size with fruit yield and quality of ?Star Ruby? grapefruit and ?Satsuma? mandarin were investigated. According to this study, the effects of different applications on some of the fruit yield and quality parameters changed between the cultivars. KNO3 applications on yield per tree and 3,5,6 TPA applications on fruit weight and size of both Satsuma mandarin and Star Ruby grapefruit were given more positive results. 3,5,6 TPA applications on TSS which an extremely important quality characteristics of citrus fresh consumption were more effective than KNO3 applications in particularly Satsuma mandarin. Effects of different applications on fruit thickness and juice content of both Satsuma mandarin and Star Ruby grapefruit were determined negative effects. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Star ruby altıntopu ve owari satsuma mandarininde 3,5,6-TPA ve KNO3 uygulamalarının verim, kalite ve meyve iriliği üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effect of 3,5,6-TPA and KNO3 application on yield, fruit quality and size of star ruby grapefruit and satsuma mandarin | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Mandarin | |
dc.subject.ytm | Grapefruit | |
dc.subject.ytm | Fructification | |
dc.subject.ytm | Potassium nitrate | |
dc.identifier.yokid | 397432 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 287579 | |
dc.description.pages | 88 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |