Hıyar kök ve kökboğazı çürüklüğü etmeni Fusarium oxysporum F. sp. radicis-cucumerinum` a karşı bitki uçucu yağlarının antifungal etkileri
dc.contributor.advisor | Soylu, Emine Mine | |
dc.contributor.author | İncekara, Remziye | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:04:22Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:04:22Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667815 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Türkiye' nin Doğu Akdeniz Bölgesinde yetişen ak kekik (Origanum onites L.), lavanta (Lavandula stoechas subsp. stoechas L.), rezene (Foeniculum vulgare Mill.), defne (Laurus nobilis) ve mersin (Myrtus communis) gibi farklı bitki türlerinden elde edilen uçucu yağların antifungal aktiviteleri hıyar kök çürüklüğü etmeni Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum (Forc)' a karşı araştırılmıştır.Uçucu yağların değme ve buhar fazlarının misel gelişimi ve spor çimlenmesi üzerine antifungal aktiviteleri farklı konsantrasyonlarda belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, uçucu yağın farklı konsantrasyonlarda miktara bağlı olarak misel gelişimini engellediğini göstermiştir. Sonuçlara göre, O. onites' in uçucu yağı Forc' a karşı F. vulgare, L. stoechas, L. nobilis ve M. communis yağlarına göre daha yüksek antifungal etki göstermiştir. Uçucu yağların buhar etkileri, test edilen yağların değme etkileriyle karşılaştırıldığında düşük konsantrasyonlarda misel gelişimi ve spor çimlenmesini engellemede daha başarılı olmuştur. Origanum yağının buharının 4 ?g/ml' de Forc' un gelişimini tamamen engellediği bulunmuştur. Uçucu yağların değme etkileri araştırıldığında, origanum yağının 70 ?g/ml' de Forc' un gelişimini tamamen engellediği bulunmuştur. Denemede yer alan uçucu yağlar, patojenin spor çimlenmesini de farklı düzeylerde engellenmiştir.In vitro koşullarda yüksek düzeyde etkili bulunan origanum yağı ile gerçekleştirilen sera çalışmalarda, hıyar bitkilerinde Forc' a karşı koruyucu bir etki elde edilmiştir. Bu çalışma, uçucu yağların Forc' a karşı potansiyel ve gelecek vaat eden biyolojik fungisit olarak kullanılabilecek antifungal bileşikler olduğunu göstermektedir. | |
dc.description.abstract | In this study, antifungal activities of the essential oils obtained from different plant species such as white oregano (Origanum onites L.), lavender (Lavandula stoechas subsp. stoechas L.), fennel (Foeniculum vulgare Mill.), laurel (Laurus nobilis ) and myrtle (Myrtus communis) growing in the Eastern Mediterranean Region of Turkey, were investigated against cucumber root rot pathogen, Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum (Forc).Antifungal activities of contact and volatile phases of essential oils on mycelial growth and conidial germination were determined by using different concentrations. Results obtained showed that the essential oil at different concentrations inhibited the mycelial growth in a concentration-dependent manner. The results indicate that essential oil of O. onites was strongly inhibitory to Forc compare with other essential oils of F. vulgare, L. stoechas, L. nobilis and M. communis. Volatile effects of essential oil was consistently found to be more successful on inhibition of mycelial growth and spore germination at lower concentrations in comparison to contact effect of the oils tested. A vapour of origanum oil at 4 ?g/ml was found to completely inhibit the growth of Forc. For the determination of the contact effects of the tested essential oils, origanum oil at 70 ?g/ml was found to inhibit the growth of Forc completely. Spore germination of pathogen was also inhibited by the essential oils tested.Origanum essential oil, being the most efficient essential oil in vitro conditions, under greenhouse conditions using cucumber plants resulted in good protection against Forc severity as a protective treatment. This study has demonstrated that the essential oils are potential and promising antifungal agents which could be used as biofungicide in the protection against Forc. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Hıyar kök ve kökboğazı çürüklüğü etmeni Fusarium oxysporum F. sp. radicis-cucumerinum` a karşı bitki uçucu yağlarının antifungal etkileri | |
dc.title.alternative | Antifungal activities of plant essential oils against cucumber root rot pathogen Fusarium oxysporum f. sp. radicis cucumerinum | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bitki Koruma Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Antifungal activity | |
dc.subject.ytm | Essential oil plants | |
dc.subject.ytm | Origanum | |
dc.subject.ytm | Lavandula stoechas | |
dc.subject.ytm | Laurus nobilis | |
dc.subject.ytm | Foeniculum vulgare | |
dc.subject.ytm | Fusarium | |
dc.identifier.yokid | 398834 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 287581 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |