Hatay ilinde üretilen salgı, okaliptüs, çiçek ve maydanoz ballarının antioksidan, antimikrobiyal, yağ asidi ve kalıntı analizleri
dc.contributor.advisor | Tekeli, Yener | |
dc.contributor.author | Bucak, Serbay | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:04:17Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:04:17Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667779 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Hatay ilinde üretilen salgı, okaliptüs, çiçek ve maydanoz ballarının antioksidan aktiviteleri, antimikrobiyal etkileri, yağ asidi kompozisyonları, pestisit ve naftalin kalıntıları belirlenmiştir. Antioksidan kapasiteler Folin metodu, DPPH serbest radikal süpürme metodu, indirgeme gücü ve ß-karoten-linoleik asit emülsiyon sistemi kullanılarak tayin edildi ve sonuçlar standart antioksidanlarla (BHA, BHT) kıyaslandı. Antimikrobiyal etki ise 6 bakteri türüne karşı mikrodilüsyon broth metodu kullanılarak belirlenmiştir. Yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesinde GC, kalıntı analizlerinde ise GC-MS ve LC MS-MS kullanılmıştır. Toplam fenolik madde miktarı Folin-Ciocalteau prosedürüne göre yapılmış ve bal örneklerinin fenolik içeriği 60,58-287,31 mgGAE/kgBal aralığında tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde içeriği yüksek olan örneklerin antioksidan aktivitelerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kullanılan 3 gram (+) ve 3 gram (-) bakteriye karşı balların düşük MİK değerleri gösterdiği bulunmuştur. Yapılan GC ve GC-MS analizlerinde bal örneklerinde yağ asidi ve naftalin kalıntısı tespit edilmemiştir. Bal örneklerinin LC MS-MS? te yapılan pestisit tayininde örnekler içerisinde toplam 81 adet pestisitten, Maydanoz balında iproidone (24,40 ppb) ve okaliptüs balında prothiophos (10.60 ppb) ve tolfluanid (11.50 ppb) kalıntıları tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study; the antioxidant activities, antimicrobial effects, fatty acid composition, pesticide and naphthalene residue contents of some honey samples (Pinus sp., Eucalyptus, Petroselinum crispum M. and flower) from Hatay is determined. The antioxidant capacities were evaluated by using folin assay, free radical scavenging (DPPH) assay, reducing power and ß-carotene-linoleic acid emulsion method and the results compared against reference synthetic antioxidants (BHA, BHT). The antimicrobial activity is determined using micro dilution broth method against six bacteria species. The fatty-acid structure and residue analysis of the honey samples were determined by GC, GC-MS and LC MS-MS respectively. Total phenolic content of the honey samples were determined according to the Folin-Ciocalteau procedure and found between 60,58?287,31 mg GAE/kg honey. The samples which have higher total phenolic content showed higher antioxidant activities. The honey samples showed low MIC values against 3 gram (+) and 3 gram (-) bacteria. From the GC and GC-MS analysis fatty acids and naphthalene weren?t determined in honey samples. Totally 81 pesticides are studied by LC MS-MS and only 3 pesticides are determined, iprodione in Petroselinum crispum M. (24,40 ppb) and prothiophos (10,60 ppb), tolfluanid (11,50ppb) in Eucalyptus. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Hatay ilinde üretilen salgı, okaliptüs, çiçek ve maydanoz ballarının antioksidan, antimikrobiyal, yağ asidi ve kalıntı analizleri | |
dc.title.alternative | Determination of antioxidant, antimicrobial, fatty acid and residue contents of pinus sp., eucalyptus, flower and petroselinum crispum m. honeys from hatay | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 409132 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 287551 | |
dc.description.pages | 81 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |