Show simple item record

dc.contributor.advisorKeskin, Mahmut
dc.contributor.authorBehrem, Sedat
dc.date.accessioned2021-05-08T10:04:16Z
dc.date.available2021-05-08T10:04:16Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667767
dc.description.abstractHalk Elinde Ülkesel Hayvan Islahı Projesi'nin alt projelerinden biri olan ? Kilis Keçisinin Halk Elinde Islahı? projesinin başlangıcında Kilis ilindeki keçi yetiştiriciliğinin mevcut durumunu belirlemek için yapılmış olan bu anket çalışması, Kilis İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'ne üye olan yetiştiricilerle yapılmıştır. Çalışma sonunda, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'ne kayıtlı 142 yetiştiricilerin % 54.2'sinin ilkokul mezunu, % 20.4'ünün ortaokul mezunu, % 12'sinin ise lise mezunu oldukları saptanmıştır. Ankete katılan yetiştiricilerinin % 45.1'i hayvansal üretim ve bitkisel üretimi bir arada yaparken % 53.5'i sadece hayvancılıktan geçimlerini sağladıklarını beyan etmişlerdir. Sürü sahipleri hayvanlarını, genellikle yazları açık, kışları kapalı ağıllarda barındırmaktadırlar. Yetiştiricilerin % 59.9'u keçilere kesif yem verirken, % 39.4'ü kesif yem vermediklerini söylemişledir. Kesif yem verenlerin % 18.8'i yemi kendisi hazırlamakta % 81.2'si hazır yem kullanmaktadırlar. Bu yetiştiricilerin % 95.1'i çiftleştirme döneminden önce sürüden tekelerini ayırırken, % 4.9'u ise tekelerini yıl boyunca sürü içerisinde bulundurmaktadırlar. İşletmelerin % 56.3'ünde teke katımını Ağustos ayında yaparken, % 33.8'inde ise Eylül ayında yapmaktadırlar. Yetiştiricilerin %72.3'ü oğlaklarını 90 günlük yaşta sütten kesmektedirler. Ankete katılan yetiştiricilerden alınan bilgilere göre, keçilerde laktasyon süresi ortalama 239.8 ± 3.24 gün, süt verimi ise 390.6 ± 27. 12 kg'dır. Sürü sahiplerinin tamamı keçilerini elle sağmaktadırlar. Yetiştiricilerin ise % 78.9'u ürettikleri sütü çiğ olarak satmaktadırlar. Keçi yetiştiricilerinin % 54.2'si Haziran ayı başından itibaren Çukurova Bölgesi'ne göç etmektedirler.
dc.description.abstract?Kilis goat breeding in farm condition? as a part of ?National Animal Breeding in Farm Condition? project is performed in Kilis. This questionnaire study aimed to determeine the current status of goat husbandry in Kilis at the beginning of project, was carried out with goat keepers were members of Kilis Sheep and Goat Breeders Association. At the end of study, it is reported that the breeders is graduated in the ratios with 54.2 % of elementary school, 20.4 % of secondary school, 12 % of high school. Although 45.1 % of the breeders occupied with animal and plant production together, 53.1 % of them occupied with only animal production. The animals were housed in open-air system during summer and in pen system during winter period. 59.9 % of breeders give concentrate feeds to their animals and the others don?t give them. 18.8 % of the breeders that give concentrate to the animals prepare the diets themselves, the other buy from market. While 95.1 % of goat keeper manages the male and female separately before mating season, the others keep them together. The mating is performed on August as a ratio of 56.3 % on September as a ratio of 33.8 % in all goat farms. 72.3 % of goat keepers was performed weaning at 90 days age. According to the obtained information from breeders, lactation length is 239.8 ± 3.24 days, lactation milk yield is 390.6 ± 27.12 kg. Hand-milking is used in all flock. 78.9 % of goat keepers sell the milk as raw milk. 54.2 % of the goat keepers immigrate to Çukurova regions starting from June.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKilis ilinde keçi yetiştiriciliğinin mevcut durumu
dc.title.alternativeCurrent situation of goat breeding in Kilis province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid412503
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid301084
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess