Show simple item record

dc.contributor.advisorAkdemir, Bahattin
dc.contributor.authorAtik, Murtaza
dc.date.accessioned2021-05-08T10:03:48Z
dc.date.available2021-05-08T10:03:48Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2019-08-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667525
dc.description.abstractBu çalışmada; zeytin tarımında yersel değişkenliğin ve ağaçların gübreleme ihtiyacının saptanması amacıyla NDVI ölçümü yapan Greenseeker ve klorofil ölçümü yapan SPADMETRE sensörlerinin kullanımı araştırılmıştır. Araştırma Balıkesir ili Ayvalık ilçesinde bulunan zeytin bahçesinde yürütülmüştür. Zeytin bahçesindeki 131 ağactan yaprak örnekleri alınmış, analizleri yaptırılmış ve aynı ağaçlardan Greeseeker sensörü ile NDVI ölçümleri yapılmıştır. Araştırma bahçesinden alınan yaprakların laboratuvarda analizlerinden elde edilen verilerde; N %1,78 ile %2,30 arasında, varyasyon katsayısı %7,33 bulunmuştur. NDVI değerleri 0,577 ile 0,838 arasında değişmektedir. Varyasyon katsayısı %6,45 olarak tespit edilmektedir. SPAD değerleri 66,3 ile 80,65 arasında değişmektedir. Varyasyon katsayısı %4,53 olarak tespit edilmiştir. Korelasyon katsayısı yaprak azot içeriği ile NDVI arasında 0.211, yaprak azot içeriği ile SPAD arasında -0,196 ve NDVI ile SPAD arasında ise -0,003 olarak saptanmıştır. NDVI değerleri ile zeytin yaprak azot içeriği arasında ilişki bulunamamıştır. Bu sonuçlar zeytin bitkisinin yapaklarının dar olması nedeniyle ve Greenseeker ile ölçülen NDVI değerlerinin ve SPADMETRE ile ölçülen klorofil değerlerinden gidilerek zeytinde gübre ihtiyacında kullanılamayacağını göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study; Greenseeker for NDVI and SPADMETRE for chlorophyll measurement were investigated in order to determine the spatial variability and fertilization requirement of trees. The research was carried out in the olive garden in the Ayvalık district of Balıkesir. Leaf samples from 131 trees were taken, analysed and NDVI and chlorophyll measurements were made with the Greeseeker and SPAMETER from the same trees. In the data obtained from the laboratory analyses of leaves; N is between 1.78% and 2.30%, and the coefficient of variation is 7.33%. The NDVI values range from 0.577 to 0.838. The coefficient of variation is determined as 6.45%. SPAD values range from 66.3 to 80.65. The coefficient of variation was determined to be 4.53%. Correlation coefficient was 0.211 between leaf nitrogen content and NDVI, -0,196 between leaf nitrogen content and SPAD and -0.003 between NDVI and SPAD. There was no relationship between NDVI values and olive leaf nitrogen content. These results have shown that NDVI from Greenseeker and chlorophyll data from SPAD can not be used for fertilizer because of leaf narrowness.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleZeytinde değişken düzeyli azot ihtiyacının sensör ve yaprak analizleriyle belirlenip karşılaştırılması
dc.title.alternativeDetermination and comparison of variable rate nitrogen requirement of olive by sensor and leaf analysis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-07
dc.contributor.departmentBiyomühendislik Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10159928
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid476606
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess