Show simple item record

dc.contributor.advisorKaya, Şerafeddin
dc.contributor.authorCinli, Harun
dc.date.accessioned2021-05-08T10:03:47Z
dc.date.available2021-05-08T10:03:47Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667516
dc.description.abstractBu çalışma, fitoöstrojenik etkili farklı yem hammaddelerinin etlik piliçlerde besi performansı ve sağlıklı kemik gelişiminde rolü olan bazı parametreler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 0 günlük yaşta 80 adet dişi ve 80 adet erkek etlik civciv (Ross-308), her biri 16 dişi ve 16 erkek hayvandan oluşan beş yemleme grubuna ayrılmıştır. Hayvanlar altı hafta süreyle bazal rasyon (kontrol grubu), lignan içeren (keten tohumlu), izoflavon içeren (soyalı), lignan ve izoflavon içeren (keten + soyalı)veya ticari yem (ticari kontrol grubu) ile beslenmişlerdir. Hayvanların su yeme ulaşımı serbest bırakılmıştır. Piliçlerin günlük yem tüketimleri, haftalık canlı ağırlık kazançları, deneme sonunda soğuk karkas ağırlıkları saptanmıştır. Kesim sonrası sol butların femur ve tibia kemikleri uzunluk, kalınlık ve ağırlıkları ölçülmek üzere karkaslardan alınmıştır. Daha sonra bu kemikler üç nokta kırılma testine ve mineral analizine tabi tutulmuştur.Deneme sonu itibariyle rasyonda keten tohumu ve soya fasulyesi ayrı ayrı kullanıldığında keten tohumunun yem tüketiminde artışa neden olduğu, canlı ağırlık ve yemden yararlanma oranları bakımından soya fasulyesinin son haftalara doğru keten tohumundan daha iyi etki gösterdiği tespit edilmiştir P<0.05).Soğuk karkas ağırlıkları ve karkas randımanları açısından soya ve/veya keten tohumu alan gruplar arasında herhangi bir istatistiki fark gözlenmemiştir.Femur ve tibia ağırlıkları bakımından rasyonda soya ve/veya keten tohumu kullanımının bir etkisi olmamakla birlikte, keten tohumu tibia uzunluklarına olumlu etkide bulunmuştur. Kırılma dirençleri incelendiğinde; soya fasulyesi veya keten tohumu kullanımı arasında bir fark bulunmayıp, soya+keten tohumu kombinasyonu kemik kırılma direncini olumsuz etkilemiştir. Kemik Ca ve Mg içerikleri bakımından yalnız soya fasulyesi alan grup, keten tohumu ve soya+keten tohumu alan gruptan daha yüksek değerlere sahip bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, etlik piliç rasyonlarında keten tohumu kullanımının soya fasulyesi kadar iyi performans göstermediği, yalnızca kemik uzunluklarına olumlu etki yaptığı, ancak kemik mineral içerikleri üzerine olumsuz etkiye sahip olduğunu göstermiştir.Anahtar Kelimeler: Etlik Piliç, Fitoöstrojen, İzoflavon, Lignan, Kemik Gelişimi
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effects of different phytoestrogenic feed sources on broiler?s growth performance and some parameters those have roles on healthy bone development. On the 0 day of age 80 female and 80 male chicks (Ross-308), each consisting of 16 female and 16 male animals, were divided into five feeding groups. The animals were fed with basal diet (control group), containing lignan (with flaxseed), containing isoflavone (with soybean), containing lignan and isoflavone (flaxseed+soybean) or commercial feed (commercial control group) during six weeks.The access to feed and water was free. Daily feed intake, weekly weight gain, at the end of study cold carcass weights were established. After slaughtering femora and tibia bones of left thighs were taken from the carcasses to measure the lengths, thicknesses and weights. Later, these bones were evaluated to three-point bending test and mineral analyses.At the end of the study, it was determined individually utilization of flaxseed and soybean in the diet caused an increasement on feed intake, by the last weeks soybean had a better effect than flaxseed on live weights and feed conversion rates(P<0.05).No statistical differences were observed between the soybean and/or flaxseed groups in cold carcass weights and carcass yields. There were not any effect of soybean and/or flaxseed utilization in the diet on femora and tibia weights, on the other side flaxseed had a positive effect on tibia length. When the fracture resistances were examined; any effects were determined between soybean or flaxseed utilization, soybean+flaxseed combination had a negative effect on fracture resistance. Soybean group showed a better result than flaxseed and soybean+flaxseed groups in bone Ca and Mg contents.At the end of the study the results showed that flaxseed utilization in broiler?s diet did not had a better effect as well as soybean, only had an effect on bone lengths, but had a negative effect on bone mineral contents.Key words: Broiler, Phytoestrogen, Isoflavone, Lignan, Bone Developmenten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFitoöstrojenik etkili yem hammaddelerinin etlik piliçlerin büyüme performansı, kemik gelişimi ve bacak sağlığı üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of phytoestrogenic feed sources on broiler's growth performance, bone development and leg health
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10013662
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid346204
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess