TEZLER: Recent submissions
Now showing items 201-220 of 1142
-
Çorlu ilçesi eski ve yeni düzensiz (vahşi) çöp depolama alanlarının BOI5/KOI oranlarının zamanla değişiminin incelenmesi ve ağır metal salınımlarının tespiti
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı, Çorlu ilçesi eski ve yeni düzensiz (vahşi) çöp depolama alanlarında BOI5/KOI, BOI5, KOI, pH, NH3-N, NO2-N, NO3-N, Pb+2, Zn+2, Cd+2, Cr+6, Cu+2, Ni+2 parametrelerinin zamanla değişiminin incelenmesi ve ... -
Tarımı gelişmiş ülkelerde ve Türkiye`de tarımsal destekleme uygulamalarında tarım sigortalarının yeri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tarım Sektörü bugüne kadar olduğu gibi günümüzde de, gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun, tüm ülkelerin ekonomik hayatında büyük bir öneme sahiptir. İnsanların beslenmesi için gerekli olan temel gıda maddelerini ve aynı ... -
Pnömatik ekim makinalarının değişen işletme koşullarına adaptasyonunda uygulanacak imalat yöntemleri üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada pnömatik ekim makinalarının değişen işletme koşullarına adaptasyonunun sağlayacağı yararlar saptanacaktır. Bu amaçla alınan eklentisiz pnömatik ekim makinası üzerinde; Sıra sayılarının değişiminin, Gübreli ... -
İşletmelerde motivasyon sistemi, araçlar ve yardımcı ögeler; ar-ge şirket örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmada, bir araştırma şirketindeki personelin motivasyon faktörlerinin uygulaması incelenmiş ve motivasyonda daha etkili bir rol oynayabilecekler tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırmanın amacı, çalışanları motive ... -
Kuzey Saroz bölgesinin ekonomik gelişmesinde ekoturizmden yararlanma olanakları
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ülkemizde turizmin ekonomik anlamda büyümesini sağlayan önemli etkenlerden biri yeni gelişmekte olan turizm yöreleridir. Uzun vadede düşünüldüğünde geleceği olan bu bölgeler turizmin gelişme aşamasında mümkün olduğunca ... -
Küreselleşme sürecinin kooperatifçilik hareketine etkisi açısından değerlendirilmesi: Türkiye için öneriler
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Küreselleşme, sınırların ortadan kalkması ve dünyanın küresel bir köy haline gelmesidir. Sınırların ortadan kalkması, ulusal ve uluslararası mal ve hizmet piyasalarında rekabeti arttırmıştır. Artan rekabet tüm sektörleri ... -
Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde tane fiziksel özelliklerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada 12 sofralık üzüm çeşidinin tanelerinin fiziksel özelliklerini belirleyebilmek ve çeşitler arasında fiziksel farklılıkları ortaya koymak amacıyla 5 farklı ölçüm kriteri esas alınarak bir değerlendirme yapılmıştır. ... -
Tekirdağ ilinde yeni tesis meyve bahçelerinde görülen abiyotik hastalıklar ve mücadele önlemleri üzerine araştırmalar
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tekirdağ İlinde geleneksel olarak uygulanmakta olan tahıl ve ayçiçeği tarla tarımına dayalı bitkisel üretim sonucu tahıl ve ayçiçeği hastalıkları ile zararlıları ve yabancı otlarında önemli artışlar olmuştur. Bu hastalık ... -
Tekirdağ ili sahillerinde avlanan su ürünlerinin ağır metal içeriklerin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Marmara Denizi'nin Tekirdağ İl'i kıyılarından elde edilen tüketime hazır haldeki kabuklu su ürünlerinden Akdeniz Midye'si ve Karides'te, balık türlerinden Mezgit, Karagöz İstavrit, Lüfer'de civa, ... -
Saray ve Çerkezköy yöresi asit topraklarında yetiştirilen mısır bitkisine uygulanan farklı dozlardaki kirecin potasyum alımına etkisi üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tarım topraklarında bitki besin elementi dengesinin sağlanması ve toprağın bazıözelliklerinin düzeltilmesitporak verimliliği ve tarımsal üretim açısından son derece önemlidir. Bu amaçla beslenme koşullarının daha dengesiz ... -
Türkiye`de tarımsal üretimde kalitenin gelişimi ve tarımsal sertifikasyon uygulamalarında EUROGAP
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Uluslararası ticarete konu olan tarım ürünlerinin miktar ve çeşitliliğindeki artışla birlikte, dünyadaki ülkeler ve bölgeler arasındaki ticaretin düzenlenmesi gerekliliği ve tüketicilerin gıda güvenliğine yönelik taleplerin ... -
Buğday-ayçiçeği nöbetleşe ekiminde yer alacak bazı baklagil yem bitkilerinin, ana ürünlerin verim ve kalite unsurlarına etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi'nde yaygın olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği nöbetleşe ekimi yerine alternatif olacak ve Buğday hasadından sonra Ayçiçeği ekimine kadar tarlanın boş kaldığı 9 aylık süreyi değerlendirmek ... -
Türkiye koşullarında üretilen biyodizelin bazı özelliklerinin standartlara uygunluğunun ve yakıt püskürtme miktarı üzerine etkilerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, ülkemizde üretilen biyodizelin reolojik özelliklerinden biri olan viskozite değerleri ve bunun yanında motor performans eğrilerine doğrudan etkili olan özelliklerden biri olan özgül ağırlık değerleri saptanmıştır. ... -
Türkiye ile Avrupa Birliği`nin ticaret ve tarım ilişkileri üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Avrupa'da bütünleşme hareketi 15.yüzyıla kadar dayanmakla birlikte somut olarak en önemli bütünleşme hareketi 6 ülkenin bir araya gelmesiyle oluşturulan Avrupa Ekonomik Topluluğu'dur. AET, 1957 yılında imzalanan ... -
Asmada aşı kaynaşma özellikleri üzerine bazı sitokinin uygulamalarının etkisinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, 2009 yılı bahar döneminde yürütülmüştür. Araştırmada bitkisel materyal olarak SO4 anacı çelikleri ve Cabernet Sauvignon üzüm çeşidi tek gözlü kalemleri kullanılmıştır. Aşıdan önce sürdürülmüş olan çelikler ... -
Farklı oranlarda inülin ilave edilerek üretilen salamların kalite özellikleri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Son yıllarda tüketiciler gıdalardan lezzetli olmalarının yanı sıra besleyici ve güvenilir olmalarını da beklemektedir. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri yüksek miktarlarda yağ içerdiklerinden bilinçli tüketiciler bu tip ... -
Tekirdağ ili süt sığırı işletmelerinin hayvan refahına uyumu
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Hayvan refahı açısından belirli standartlar getirmek ve işletmelerin bu standartlara uygunluğunu saptamak için değişik yöntemler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu yöntemlerden bir kısmı sadece işletme koşullarının uygunluğunu ... -
Van ilinde lise son sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerine cinsiyetlerinin etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Van ilinde eğitim gören lise son sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerine cinsiyetlerinin etkisini tespit etmek amacıyla yapılan bu araştırma, 5 farklı dershanede bir anket çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. ... -
Varyans analizi tekniğinin ön şartları yerine gelmediğinde varyans unsurları tahmininde I. tip hata
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma ile Varyans Analizi Tekniğinin normal dağılım, homojenlik gibi ön şartları yerine gelmediğinde Varyans Unsurları tahmin edilmiş ve I. Tip Hata olasılıkları hesaplanmıştır. Varyans Unsurları tahmininde Varyans ... -
Manda ve inek sütleri ile bunların karışımının mozzarella benzeri peynirin fizikokimyasal özellikleri ve aroma profiline etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Mozzarella benzeri peynirin zamana bağlı olgunlaşma seyri ile olgunlaşma sırasında meydana gelen kimyasal ve mikrobiyolojik değişmeler ve aroma profili incelenmiştir. Çalışmamızda kullanılan peynirler; %100 ...