FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 81-100 of 1142
-
Sürk peynirinin bazı özelliklerinin belirlenmesi ve izole edilen laktik asit bakterilerinin PCR yöntemiyle tanımlanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Hatay ve çevresine özgü bir süt ürünü olan Sürk peynirinden laktik asit bakterileri izole edilmiş ve tanımlaması yapılmıştır. Tesadüfi olarak 15 farklı kaynaktan seçilen Sürk örneklerinin ayrıca bazı özellikleri ... -
Farklı tarımsal alet ve makinalar ile çalışmada traktörde oluşan titreşimin saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Traktör titreşimlerinin hesaplanması önemlidir. Çünkü günümüzde traktör ve ya başka bir araçtan gelen titreşimlerin sürücülerdeki olumsuz etkileri bilinmektedir. Traktörler süspansiyon sistemine ahip değillerdir ( özellikle ... -
Organik meyve ve sebze sektörünün Türkiye`deki mevcut durumu
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Organik tarımın bir kolu olan organik meyve ve sebzecilik, ülkemizde henüz kısa sayılabilecek bir geçmişe sahiptir. Buna rağmen gerek üretim alanı ve miktarı, gerekse dış satım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, ... -
Otomotiv camlarının temperlenmesi ve şekillendirilmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Cam tarih boyunca çok farklı alanlarda kullanılan bir malzemedir. Camın tarihi, işlenmesi ve son şeklini alması çok uzun ve yorucu bir süreçtir. Bunun yanında cam otomotiv sanayi içinde önemli bir malzemedir. Bu nedenle, ... -
Tekirdağ ekolojisinde yetiştirilen bazı önemli elma çeşitlerinde kimyasal seyreltme
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma Tekirdağ ekolojisinde yetiştirilen MM 106 anacı üzerine aşılı Starkrimson Delicious ve Granny Smith elma çeşitlerinde NAA, elle seyreltme uygulamalarının meyve seyreltmesi, meyve kalitesi (meyve boyutları, ... -
Standart yangına maruz farklı kesitlerdeki ahşap kolonların yangın dayanımının deneysel ve teorik-nümerik saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, standart yangın etkisine maruz farklı kesit geometrilerindeki ahşap kolonların yangın dayanımının belirlenmesi için bilgisayar programlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gerçekleştirilen teorik çalışmalar ... -
Trafik ve rekreasyonel kullanım kaynaklı gürültü kirliliğinin belirlenmesi: Çorlu örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Çorlu İlçesi sanayi yoğunluğu bakımından akla ilk gelen yerlerden biridir. Bu nedenle devamlı göç almaktadır. Buna bağlı olarak nüfus yoğunluğu ve taşıt sayısı da giderek artmaktadır.Bu çalışmada, Çorlu İlçesinin trafik ... -
Atık yağlardan biyodizel üretimi ve karakterizasyonu
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Dizel yakıtları birçok alanda kullanılmakta ve ülke ekonomisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Petrolün her geçen gün azalması, petrol krizleri ve çevre bilincinin artması ile yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ... -
İstanbul ilinde satışa sunulan kuru incir ve kuru üzümlerde aflatoksin ve okratoksin a varlığı
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, İstanbul ilinde tüketime sunulan kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin A, kuru üzümlerde ise sadece okratoksin A varlığı incelenmiştir. Araştırmada kullanılan örnekler toptan/perakende satış noktaları ... -
Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği`ne üye işletmelerin gelişim süreci ve bugünkü durumu
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada da Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin kurulması ile Tekirdağ ilindeki büyükbaş hayvancılık işletmelerine yıllar itibariyle sağlamış olduğu katkılar incelenmiştir. Ayrıca ildeki mevcut durum üye ... -
Bitkisel yağ tesislerinde ortam havasındaki n-hekzan, toz ve termal konfor değerlerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada bitkisel yağ tesislerinde ortam havasındaki n-hekzan, toz ve termal konfor değerleri belirlenmiştir. Ayrıca bu değerlerin işçi ve çevre sağlığı limit değerleri ile karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmada, ... -
Probiyotiklerin etlik piliç yemlerinde kullanımının performans değerleri, bağırsak parametreleri ve mikrobiyotası ile kan değerleri üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada 21 günlük yaşa kadar olan erkek etlik piliçlerde probiyotik ilavesinin ve farklı altlık durumunun performans bağırsak parametreleri ile sindirim kanalı mikrobiyotası üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma ... -
Trakya bölgesinde kırsal ve kentsel tüketicilerin gıda ürünleri tüketim alışkanlıkları ve gıda güvenliğine ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tezde klasik ilaçlama ünitesi olan tekli meme ile yanlardan püskürtme yapan ikilipüskürtme ünitesi iz maddesi tutunması ve damla büyüklüğü karakteristik değerleri açısındanincelenmiştir. İz maddesi olarak Tartrazin ... -
Çeşitli dezenfektanların atom marulun mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tez çalışmasında, çeşitli dezenfektanların atom marulun mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla çeşme suyu ve % 1 sirke (v/v) ile % 1 asetik (v/v) asit, 50 ppm sodyum hipoklorit (v/v), % 1 laktik ... -
Traktör kaportalarında kullanılan plastik matrisli kompozit malzemelerin yapısal özelliklerinin iyileştirilmesi üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Cam elyaf takviyeli plastikler günümüzde yaygın olarak kullanılan polimer esaslı kompozit malzemelerdir.Temel olarak,kalıp görevi gören reçine içerisinde dağılmış sürekli veya süreksiz cam liflerinden elde edilmişlerdir.Takviye ... -
Güneydoğu Marmara bölgesinde yumuşak çekirdekli meyve üretim alanlarında bazı virüs hastalıklarının saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, Güneydoğu Marmara Bölgesi'nde yumuşak çekirdekli meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı 4 il ve 11 ilçede gerçekleştirilmiştir. Çalışma elma, armut ve ayva yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Bursa ... -
Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, İstanbul bölgesinde 3 farklı büyüklükteki rekreasyon alanı için yapılmış sulama projeleri ele alınarak, mevcut projeler ile yeniden tasarlanan projeler arasındaki farklar ortaya konulmuş, tasarım ve uygulama ... -
Türkiye gıda sanayi kuruluşlarının ekonomideki yeri, rolü ve izlenebilecek stratejiler
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türk sanayisi içerisinde en önemli sektör imalat sanayidir ve imalat sanayinde de öne çıkan sektör gıda sanayidir. Gıda sanayi sosyo-ekonomik açıdan etken bir sektör olup sağlamış olduğu katma değer; yaratmış olduğu istihdam ... -
Trakya`da ayçiçeği yetiştiriciliğinde yoğun olarak kullanılan trifluralinin yeraltı su kaynaklarında yarattığı kirlilik sorunlarının tarla ve lizimetre koşullarında tespiti
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, Kırklareli Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü arazisinde mevcut olan lizimetrelerde ve Kırklareli İli'nin güneyinde yer alan Turgutbey yeraltı sulama sahasında olmak üzere iki yönlü yürütülmüştür. ... -
İstanbul ilinde vitamin kullanım alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, İstanbul ilinde 4 farklı sosyo-kültürel grubu temsil eden toplam 1000 kişilik denek grubunun vitamin kullanım alışkanlıkları ve tercihlerini etkileyen faktörler hakkında fikirlerinin belirlenmesine ...