Show simple item record

dc.contributor.advisorDanahaliloğlu, Hatice
dc.contributor.authorYildirim, Figen
dc.date.accessioned2021-05-08T10:02:38Z
dc.date.available2021-05-08T10:02:38Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667096
dc.description.abstractBu çalışmada, Hatay'da farklı bölgelerde yetiştirilen zeytin (Olea europaea) ağaçlarının yapraklarının metanol ekstraktlarının antioksidan aktivitesi ve antimikrobiyal özellikleri, zeytinyağının yağ asidi kompozisyonu belirlenmiştir. İncelenen bölgeler; Batıayaz, Çakallı, Çetenli, Hassa, Kırıkhan, Kuruyer ve Üzümdalı'dır.Toplam fenolik madde miktarları Folin-Ciocaltaeu yöntemi ile tayin edilmiştir. Antioksidan özelliklerini belirlemek için kullanılan diğer yöntemler DPPH radikal süpürme yöntemi, FRAP indirgeme gücü metodu ve β-karoten-linoleik asit emülsiyon yöntemidir. Sonuçlar standart antioksidanlar ile (BHA, BHT) kıyaslanmıştır. Antimkrobiyal etkileri 2 Gram pozitif bakteri (Staphylococcus aureus, metisiline dirençli MRSA), 2 Gram negatif bakteriye (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) karşı mikrodilüsyon broth metodu ile test edilmiştir. Yağ asitleri GC-MS ile tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study; antioxidant and antimicrobial activities of metanol extracts of olive leaf, fatty acid ingredients of the olive oil (Olea eueopaea) which is grown in different parts of Hatay. Batıayaz, Çakallı, Çetenli, Hassa, Kırıkhan, Kuruyer and Üzümdalı were the examined regions.Total phenolic contents were determined by the Folin-Ciocaltaeu method.The other methods used to determine the antioxidant characteristics were DPPH radical scavenging method, ferric ion reducing power (FRAP) and β-carotene-linoleic acid emulsion method. The results were compared with the standard antioxidants (BHA, BHT). The antimicrobial effectswere examinedagainst two Gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus, Methicillin-resistant MRSA) and two Gram-negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) using microdilution broth method. The fatty acid compositions of oils were determined by GC-MS.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleHatay`da farklı bölgelerde yetiştirilen zeytin ağaçlarının yapraklarının antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri ile meyvelerinin yağ asidi kompozisyonu
dc.title.alternativeIdentifying and comparing some phytochemical and antimicrobial characteristics of olives cultivated in different regions of Hatay
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10112532
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid446552
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess