Show simple item record

dc.contributor.advisorMutlu Gülmemiş, Ayşe Gül
dc.contributor.authorÇiçek, Merve
dc.date.accessioned2021-05-08T09:49:32Z
dc.date.available2021-05-08T09:49:32Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/666539
dc.description.abstractMikotoksinler çeşitli bitkisel ve hayvansal orijinli gıdalarda yaygın olarak bulunmakta ve bitkisel ürünlerde mikotoksinlerle kontaminasyon hasat öncesi veya hasat sonrası olabilmektedir. Meyveler olgunlaşma aşamasında, dokularda pH'nın yükselmeye başlaması, koruyucu tabakanın yumuşaması ve meyvenin savunma mekanizmasının zayıflamasıyla birlikte fungal saldırıya karşı hassas hale gelmektedir. Üzüm sularında ve şarapta ise sorun yaratan en önemli mikotoksin Aspergillus ve Penicillium türleri tarafından üretilen okratoksin A'dır ve nefrotoksik ve karsinojenik aktiviteye sahip olması sebebiyle oldukça önemlidir.Bu tez çalışması, Batı Akdeniz bölgesi'nde tüketilen şaraplarda okratoksin A'nın hangi miktarlarda bulunduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Tez çalışması için 36 adet şarap örneği, Batı Akdeniz Bölgesi'nde tüketilen şarap çeşitlerinden ve ev şaraplarından seçildi. Farklı üzüm çeşitleri kullanılarak farklı üretim tesislerinde üretilen bu şaraplarda, Enzim Bağlı İmmunosorbent (ELISA) yöntemi ile okratoksin A seviyeleri tespit edildi. Araştırma sonucunda 33 şarap örneğinde okratoksin A bulgusuna rastlandı. Beyaz şaraplarda ortalama 0,15 ppb; pembe şaraplarda 0,14ppb; kırmızı şaraplarda 0,14 ppb ve ev şaraplarında 0,13 ppb seviyelerinde okratoksin A tespit edildi. Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan, Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkındaki Tebliğ'de, şaraplarda okratoksin A bulunabilme üst sınırı 2 ppb olarak belirtilmiştir. Analiz ettiğimiz örneklerin hiçbiri bu üst sınırı aşmamıştır.
dc.description.abstractMycotoxins commonly exist in variety of food, plant or animal origin. Mycotoxin contamination may occur before or after harvest in plant products. Fruits get sensitive against fungal attack due to pH increase in tissue, softening of protective layer and weakening of defense mechanism during maturation. The most important mycotoxin that causes problem in grape juices and wines is ochratoxin A. Among the mycotoxins which gets produced by Aspergillus and Penicillium molds, ochratoxin A is quite important due to its nephrotoxic and carcinogenic activity.Objective of this thesis study is to show ochratoxin A levels in wines consumed in West Mediterranean region of Turkey. For this thesis study, 36 wine samples were collected from the most consumed wine selections in the West Mediterranean and house made wines. Ochratoxin A levels were detected in these wine samples, which were produced in different production facilities, using different grape types, by Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) test. As the conclusion of this study, ochratoxin A was detected in 33 wine samples. Ochratoxin A levels were; 0,15 ppb in white wines, 0,14 ppb in pink wines, 0,14 ppb in red wines and 0,13 ppb in house made wines. ?Turkish Republic Ministry of Food, Agriculture and Livestock? has set the upper limit of ochratoxin A level at Turkish Food Codex?s Edict about Maximum Limits of Propagators in Foodstuffs as 2 ppb. None of the samples we analyzed exceeded this upper limit.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectGenetiktr_TR
dc.subjectGeneticsen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBatı Akdeniz Bölgesi`nde tüketilen şaraplarda okratoksin a varlığı
dc.title.alternativeOchratoxin a levels of wines consumed in West Mediterranean Region of Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmOchratoxin-A
dc.subject.ytmWine
dc.subject.ytmWestern Mediterranean region
dc.subject.ytmMycotoxins
dc.identifier.yokid428109
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid309205
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess