Show simple item record

dc.contributor.advisorGüngör, Tayyar
dc.contributor.advisorUluğ, Mehmet
dc.contributor.authorBilgiç, Erdi
dc.date.accessioned2021-05-08T09:49:29Z
dc.date.available2021-05-08T09:49:29Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/666525
dc.description.abstractBu tez çalışmasında Kekik (Thymbra spicata) ve incir (Ficus carica) yapraközütlerinin ayrı ayrı indirgen olarak kulanılmasıyla altın ve gümüş nanoparçacıklarınınkendi tuz çözeltilerinden biyosentenlenmesi amaçlanmıştır. Yaprak özütü-AgNO3karışımlarında gümüş nanoparçacıklarının boyut dağılmları Geçirmeli elektronmikroskobu ve parçacık boyut analizörü ile belirlenmiştir. Ek olarak, nanoparçacıklarınoluşum kinetiği ultraviyole ve görünür bölgedeki absorbans spektrumları tarafındanbelirlenmiştir. İncir-Ag, kekik-Ag ve kekik-Au karışımlarının UV-Vis spektrumlarıdeğerlendirildiğinde, uzantıları uzun dalgaboyu değerlerine doğru uzanan sırasıyla 435nm, 467 nm ve 50 nm dalgaboyu değerlerinde SPR pikleri gözlenmiştir. Kekik- AgNO3 karışımlarının yüzey plazmon rezonans piklerinin zamanla kırmızıya kaydığı,kekik-Au karışımlarınınki ise maviye kaydığı görülmüştür. Gümüş nanoparçacıkları enhızlı kekik bitkisi tarafından indirgenmekte ve kekik-AgNO3 karışımlarının yüzeyplazmonları maksimum pik şidetine 24 sate ulaşmaktadır. SPR pik pozisyonları Agderişiminden etkilenmektedir. İncir-Ag karışımlarında maviye, kekik-Ag karışımlarındakırmızıya kaymaktadır. Ayrıca özüt derişimi artıkça, SPR pikleri kırmızıyakaymaktadır. İncir-Ag nanoparçacıkları, 2-82 nm arasında; kekik-Ag nanoparçacıklarıise 5-58 nm arasında Poison benzeri bir boyut dağılmı sergilemektedir.Anahtar Kelimeler: nanoparçacık, gümüş nanoparçacık, altın nanoparçacık,biyosentez, plazmon piki, Thymbra spicata, Ficus carica1.Danışman: Doç. Dr. Tayar GÜNGÖR, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi,Fen Bilmleri Enstiüsü, Fizik Anabilm Dalı2.Danışman: Prof. Dr. Bülent ULUĞ, Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi,Fizik Bölümü, Katıhal Fiziği Anabilm DalıHazırlanan bu Yüksek Lisans Tezi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi,Bilmsel Araştırma Projeleri Kordinasyon Birimi tarafından 015-YL-12.no'lu proje kapsamında desteklenmiştir.
dc.description.abstractIn this thesis, the synthesis of Au and Ag nanoparticles was aimed from their saltsolutions by means of thyme (Thymbra spicata) and fig (Ficus carica) leaf extracts asreducing agents by using biosynthesis method. In particular, we focused on thecharacterization of the nanoparticles samples. The size distributions of the nanoparticleswere determined by using transmision electron microscopy and the particle sizeanalyzer with the leaf extract-AgNO3 solutions. In aditon, the nanoparticles' kineticswere determined by absorption spectra in the UV-Vis wavelength region. UV-Visspectra of the mixture of fig leaf extract-Ag, thyme extract-Ag solution and thyme-Auwere recorded against time of reaction which revealed a clear surface plasmonresonance (SPR) band with a tail at long-wavelength region at 435 nm, 467 nm and 50nm, respectively. The red-shift was observed in thyme-AgNO3 solution and the blueshift was observed in thyme-Au solution. Silver nanoparticles were reduced fastest bythe thyme and surface plasmons peak intensity reached to maximum value in 24 hoursof the thyme-Ag solution. SPR peaks positons were also efected by the concentrationof AgNO3. Blue-shift for the fig-AgNO3 solution and red shift for thyme-AgNO3solution were observed. Moreover, as the concentration of the extract solutionincreased, plasmon resonance peaks shifted to red. Poison like size distrubutions wereobserved for fig-Ag nanoparticles (2-82 nm) and thyme-Ag nanoparticles (5-58 nm).Keywords: Nanoparticles, gold nanoparticles, silver nanoparticles,biosyntheisis, plasmon peaks, Thymbra spicata, Ficus carica1. Advisor: Doç Dr Tayar GÜNGÖR, Mehmet Akif Ersoy University,Graduate Schol of Naturel and Aplied Sciences, Department of Physics2. Advisor: Prof Dr Bülent ULUĞ, Akdeniz University, Faculty of Science,Physics DepartmentThe present M.Sc. thesis was suported by Mehmet Akif ErsoyUniversity,scientific Reserch Projects Cordination Unit under the projectno of 015-YL-12.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizik ve Fizik Mühendisliğitr_TR
dc.subjectPhysics and Physics Engineeringen_US
dc.titleMetal nanoparçacıkların bitki yaprağı özütlerinden eldesi ve karakterizasyonu
dc.title.alternativeSynthesis and characterization of metal nanoparticles in plant leaf extracts
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizik Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10008629
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid373190
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess