Show simple item record

dc.contributor.advisorEkici, Behice
dc.contributor.authorÇelik, Gözde
dc.date.accessioned2021-05-08T09:05:50Z
dc.date.available2021-05-08T09:05:50Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/662719
dc.description.abstractBu araştırma, yanık ünitesinde yatan çocukların beslenme durumunun ve etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi 97 yanık yarası olan çocuktan oluşmuştur. Araştırmanın verileri, Yanık Yarası olan Çocuğu ve Ailesini Tanılama Formu, Günlük Beslenme, Kilo ve Yanık Yarası Takip Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca, Ki-kare, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis,T, One-way ANOVA,Tukey ve Games-Howell testi ve Spearman korelasyon analizi ile incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık için p<0.05 kabul edilmiştir.Çocukların yatış sürecinde çoğunlukla 4-7 öğün şeklinde beslendikleri; yumurta, et, süt ve ürünlerini, tahılları daha fazla tükettikleri belirlenmiştir. Yanık öncesindeki genel ortalama kalori alımı 1270±385 kcal ve yatışın ilk 7 günü alınan ortalama kalori alımı 1167±328 kcal'dir. Yanık alanı büyüklüğü %31-50 olan çocukların 1.gün ve 4. gün arasındaki ağrılık değişimleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05). Yanık ünitesinde yatışın ilk haftasında, yanık yarasında akıntı olan çocuklarda ilk 7 gündeki ortalama kalori alımları, akıntı olmayan çocuklara göre daha fazla bulunmuştur. Yanık ünitesinde yatışın ilk haftasında, yanık yarasında koku olan çocukların; ilk 7 gündeki ortalama kalori alımı daha yüksek bulunmuştur. Çocuk hemşirelerinin çocuğun değişen besin gereksinimlerine göre beslenmelerini sürdürmelerini sağlaması; çocukların öğün sayılarını, tükettikleri besinleri, miktarlarını, günlük tartılarını izlemesi-kayıt etmesi;çocukluk dönemi ve yanık yarası olan çocuğun beslenmesi konusunda hizmet içi eğitimlerin yapılması önerilmiştir.
dc.description.abstractThis research was conducted in order to investigate nutritional status of children hospitalized in burn unit and its effects. Sample of the research was comprised of 97 children having burn injury. Data of the research was obtained using Diagnostic Survey For The Child Having Burn Injury and His/Her Family and Daily Nutrition, Weight and Burn Injury Follow-up Form. Data was examined using number, percent, mean, standard deviation, median, Chi-Square, Mann-Whitney I, Kruskal-Wallis, T, One-way ANOVA, Tukey and Games-Howell tests and Spearmen correlation analysis. p<0.05 was accepted for statistical significance. It was determined that children were nourished in 4-7 meals during hospital stay and they consumed egg, meat, milk and dairy products and cereals more. General mean caloric intake prior to burn was 1270±385 kcal and mean caloric intake during initial 7 days of hospital stay was 1167±328 kcal'dir. A significance difference was found between children having burn area of 31-50%in weight changes on 1st and 4th days (p0,05). During the initial week of hospital stay in burn unit, mean caloric intakes within initial 7 days in children having discharge from their burn injuries were found to be higher compared to children not having discharge. During the initial week of hospital stay in burn unit, mean caloric intakes within initial 7 days in children having foul-smell from burn injuries were found to be higher. Pediatric nurses to continue nourishment according to changing nutrition requirements of the child, to follow-up-record number of meals, foods they consume, amounts and daily weights and conduction of in-service trainings concerning nutrition of a child during childhood and having burn injury have been recommended.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.subjectÇocuk Sağlığı ve Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectChild Health and Diseasesen_US
dc.titleYanık ünitesinde yatan çocukların beslenme durumunun ve etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of nutritional status of children hospitalized in burn unit and its effects
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBurns
dc.subject.ytmWounds and injuries
dc.subject.ytmChildren
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.identifier.yokid10107804
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMALTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid445582
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess