dc.contributor.advisor | Büyükkıdan, Nurgün | |
dc.contributor.author | Durmuş, Büşra | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T09:01:18Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T09:01:18Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-11 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/661081 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, 5-sülfosalisilik asit (H3SSA) ile piperazin türevlerinin tepkimesindenproton transfer tuzları (H2Etpip)(HSSA) ∙ 0,07 EtOH (1), (H2HOEtpip)(HSSA) ∙ 0,07 EtOH (2),(HAcpip)(H2SSA) ∙ 0,02 EtOH (3), (H2pypip)(HSSA) (4), (H2cyhpip)(HSSA) (5)sentezlenmiştir. Sentezlenen proton transfer tuzları ile de Cu(II) metal kompleksleri(H2Etpip)[Cu(HSSA)2] ∙ 5H2O (6), (H2HOEtpip)[Cu(HSSA)2]∙ 5H2O (7),(H2Acpip)[Cu(HSSA)2] ∙ 5H2O (8), (H2pypip)[Cu(HSSA)2] ∙ 5H2O (9), (H2cyhpip)[Cu(HSSA)2]∙ 5H2O (10) elde edilmiştir. Proton transfer tuzlarının (1-5) yapısı 1H-NMR, 13C-NMR ve FT-IRmetotları ile aydınlatılmıştır. Amorf halde elde edilen geçiş metal komplekslerinin (6-10)yapıları ise AAS, FT-IR, manyetik duyarlılık ve molar iletkenlik sonuçları dikkate alınarakönerilmiştir. Bileşiklerin antimikrobiyal aktiviteleri Staphylococcus aureus (ATCC 29213)(Gram pozitif), Escherichia coli (ATCC 25922) (Gram negatif) ve Candida krusei (ATCC6258) (maya), Candida parapsilosis (ATCC 22019) (maya) mikroorganizmalarına karşı testedilmiştir. Sonuçlar antibakteriyel kontrol bileşikleri Levofloksasin, Sefepim, Vankomisin veantifungal bileşik Flukonazol ile karşılaştırılmıştır. Sentezlenen tuzların (1-5) ve komplekslerin(6-10) MİK (Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu) değer aralıkları sırasıyla, Staphylococcusaureus bakterisi için 15,60-62,50 μg/mL ve 15,60-7,81 μg/mL, Escherichia coli bakterisi için125,00-500,00 μg/mL ve 31,25-62,50 μg/mL, Candida krusei mayası için 31,25-62,50 μg/mLve 15,60-31,25μg/mL ve Candida parapisilosis mayası için 15,60-62,50 μg/mL ve 7,81-62,50μg/mL olarak bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | In this study, proton transfer salts (H2Etpip)(HSSA) ∙ 0,07 EtOH (1),(H2HOEtpip)(HSSA) ∙ 0,07 EtOH (2), (HAcpip)(H2SSA) ∙ 0,02 EtOH (3), (H2pypip)(HSSA)(4), (H2cyhpip)(HSSA) (5) have been prepared between derivatives of piperazine and 5-sulfosalicylic acid (H3SSA). Cu(II) metal complexes (H2Etpip)[Cu(HSSA)2] ∙ 5H2O (6),(H2HOEtpip)[Cu(HSSA)2] ∙ 5H2O (7), (H2Acpip)[Cu(HSSA)2] ∙ 5H2O (8),(H2pypip)[Cu(HSSA)2] ∙ 5H2O (9), (H2cyhpip)-[Cu(HSSA)2] ∙ 5H2O (10) have been obtainedwith synthesized proton transfer salts. The structure of proton transfer salts have been proposedby using 1H NMR, 13C NMR and FT-IR techniques. The structure of amorphous metalcomplexes have been proposed by using AAS, FT-IR, magnetic susceptibility and molarconductivity techniques. Antimicrobial activities of compounds have been tested againstStaphylococcus aureus (ATCC 29213) (Gram positive), Escherichia coli (ATCC 25922) (Gramnegative) and Candida krusei (ATCC 6258) (yeast), Candida parapsilosis (ATCC 22019)(yeast) microorganisms. The results compared to Levofloxacin, Cefepime and Vancomycin asantibacterial control compounds and to Flucanazole as antifungal control compound. MIC(Minimum Inhibitory Concentration) ranges of the synthesized salts (1-5) and complexes (6-10) were obtained for Staphylococcus aureus bacteria 15,60-62,50 μg/mL and 15,60-7,81μg/mL; for Escherichia coli bacteria 125,00-500,00 μg/mL and 31,25-62,50 μg/mL; forCandida krusei yeast 31,25-62,50 μg/mL and 15,60-31,25μg/mL; for Candida parapisilosisyeast15,60-62,50 μg/mL and 7,81-62,50 μg/mL, respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Piperazin türevleri ve sülfosalisilik asitin proton transfer tuzları ile Cu(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu | |
dc.title.alternative | Synthesis and characterization of Cu(II) complexes of proton transfer salts derived from piperazine derivatives and sulfosalicylic acid | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-11 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10278915 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 567823 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |