Show simple item record

dc.contributor.advisorTayfur, Muhittin
dc.contributor.advisorSaka, Mendane
dc.contributor.advisorBilgiç, Pelin
dc.contributor.authorBora, Zehra
dc.date.accessioned2020-12-04T08:22:38Z
dc.date.available2020-12-04T08:22:38Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/65746
dc.description.abstractBu çalışma, Aralık 2013 – Şubat 2014 tarihleri arasında, özel bir spor kulübünde, vücut geliştirme sporu yapan 20 yaş üstü spor hocaları, beslenme durumları ve takviye destek ürün kullanımlarının saptanması; benzer sosyoekonomik düzeydeki sporcuların, beslenme alışkanlıklarını belirleyerek, eksikliklerin giderilmesi yönünde öneriler yapılmasını sağlamak amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Çalışma yüz yüze anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Anket uygulaması ile sporcuların, sosyodemografik durumu, sağlık durumu, besin tüketim miktarları ve üç gün içinde tükettikleri tüm besinlerin kayıtları sorgulanmıştır. Spor hocalarının %92‟si sporcu destek ürünleri kullanmaktadır. Sporcu destek ürünü kullanan sporculardan %100‟ü protein tozu, %31.5‟i amino asit, %17.4‟ü glutamin, %15.2‟si L-carnitin, %13‟ü BCAA, %8.7‟si CLA, %7.6‟sı kafein, %6.5‟i nitrik oksit, %4.3‟ü arjinin, %3.3‟ü kreatin, %3.3‟ü ise steroid ve benzeri ürünler kullandıklarını söylemiştir. Katılımcılardan %88‟inin takviye destek ürün kullanımında kendilerinden destek aldığını belirtmişlerdir. Günlük yumurta tüketimi ile kas kütlesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Günlük protein tozu tüketimi miktarlarına göre sporcuların kas kütlesi ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak sporculara beslenme konusunda gerekli bilgilendirme yapılmalı ve kullanılan destek ürünlerin kullanımında hakkında, beslenme uzmanından bilgi ve öneriler alınmalıdır. Anahtar kelimeler: Supleman (takviye destek ürün), vücut geliştirme, kas kütle
dc.description.abstractThe resarch was conducted on adult male trainers above 20 who has similar socioeconomical standarts and exercise in a private sports club between December 2013- February 2014 to determine their nutritional habits and make suggestions to eliminate related deficiencies. The research has been done through face to face surveys. Through this survey, the sociodemographic and health background as well as consumption of vitamins, minerals, sweeteners, alcohol, caffeinated drinks, , the amount of supplements and the records of all foods consumed in three days time have been inquired. It has been found that 92% of participants use ergogenic aids. These participants are also asked which supplements and ergojenic aids they consume. Through this survey it has been concluded that 100% of them use proetin powders, 31.5 % amino acids , 17.4 glutamin, 15.2 % L-carnitine, 13 % BCAA, 8.7% CLA, 7.6% caffein, 6.5% nitric oxide, 4.3% arginine, 3.3% cratine and 3.3% use steroids. 88 % of pariticipants mentioned that they didn‟t consult with an expert or any dietician while using these supplements. It is established that there is no statistically meaningful correlation between daily egg consumption and muscles It is also established that there is no statistically meaningful difference between differing levels of daily consumption of protein powder and muscle averages (kg) of persons who engage in sports. Suggestions and directions about using food supplement products should be taken from a dietician. Key words: Supplement, body building, muscleen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleSpor salonunda çalışan vücut geliştirme ile ilgilenen spor hocalarının beslenme ve takviye destek ürün tüketim durumlarının saptanması
dc.title.alternativeDetermination of the nutrition context and nutrition supplements used by the bodybuilding coaches at sports club
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPhysical endurance
dc.subject.ytmSoy milk powder
dc.subject.ytmEndurance
dc.subject.ytmDoping in sport
dc.subject.ytmMuscles
dc.subject.ytmTrainer
dc.subject.ytmPhysical fitness
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmSportsmen
dc.identifier.yokid10066015
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid383130
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess