Organik tarımın ekonomik analizi: Kilis örneği
dc.contributor.advisor | Akçacı, Taner | |
dc.contributor.author | Çinaroğlu, Mehmet Serkan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:44:05Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:44:05Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2020-04-10 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/656588 | |
dc.description.abstract | Bilimsel, teknolojik, endüstriyel ve kırsal gelişmişlikle ilgili alanlardaki ilerlemeler tarımsal faaliyetlerin oluşma şeklini ve tarım faaliyetlerinden beklentilerin değişmesine yol açmıştır. Bu değişme sürecinin tarım alanlarına etkisi, organik tarım biçiminde ortaya çıkmıştır. Organik tarım bir tarım yöntemi olmakla kalmayıp aynı zamanda, sağlık ve hayat formülü olarak da kabul edilmektedir. Toplumlarda çevreye ve sağlığa bakıştaki duyarlılık seviyesine doğru orantılı olarak organik tarıma olan ilgi de yükselmekte ve küresel anlamda organik tarım piyasası her geçen gün büyümektedir. Kalkınmasını tamamlamış ülkeler organik tarım ürünleriyle ilgili kendi ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için gelişmekte olan ülkelerden ithal ederek bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar.Organik tarım, hayvansal ve bitkisel üretimlerini bir bütünlük içinde ele alan, toprağın verimliliği ile hayvan sağlığını amaç edinen, tarımsal işletmelerden sağlanan girdileri değerlendirmeyi amaçlayan gelişmiş bilimsel ve teknolojik verilerden faydalanan, tohumdan toprağa, girdilerden ürünlerin işlemesine kadar belli kurallar içerisinde kontrol etmeyi ve belgelendirmeyi gerekli kılan bir tarımsal sistemdir.Bu çalışma, genelde Türkiye'de, özelde ise Kilis ilinde organik tarım ürünlerinin oluşturduğu piyasanın ekonomik boyutu değerlendirilmiştir. Türkiye, özellikle Kilis ili mevcut potansiyelinin çok gerisinde kalarak bünyesinde bulunan ekolojik tarım avantajlarını henüz harekete geçirememiştir. Bu gerçekler ışığında uygulanacak tarım stratejilerinin, ilin ihtiyaçlarını giderme yeteneğinin üst düzeylerde olması beklenmektedir. Bu süreç içinde, kırsal kalkınmanın amaçlanan seviyede oluşabilmesi için üretici ve tüketicilerin zihninde organik tarımla ilgili farkındalığın arttırılması büyük bir önem taşımaktadır. Kilis ilinin mevcut durumu ve potansiyeli ortaya konulmuş, üretimin arttırılması için çözüm önerileri sunulmuştur. | |
dc.description.abstract | Progressions in areas which are related to scientific, technological, industrial and rural developments has led to changes in the expectations in which agricultural activities and the way occurring of agricultural activities. The effect of this period of change over agricultural lands has emerged in the form of organic agriculture. Organic farming is not only an agricultural method, but also it is accepted as a form of health and life. The interest on organic farming in the societies is growing in direct proportion to the view of environment and health, also the organic agriculture market is growing day by day. Industrial countries provide their needs with regard to organic agricultural products by import from developing countries.Organic farming is an agricultural system which is handled animal and vegetable production in an integrity, aimed animal health with soil fertility, benefiting from advanced scientific and technological data from seed to ground and until the processing of the products from the input that needs to be checked and documented in certain rules. This study evaluates that the economic dimension of the market created by organic agricultural products mostly in Turkey and in private of Kilis Province. In Turkey, especially Kilis Province is far from the advantages of ecological agriculture found in it and they have not yet been activated. It is expected that agricultural strategies to be applied in the light of these facts will provide all the needs of provinces. In this process, it carries a great importance for the rural development which can take place at the intended level and to raise the awareness of organic farming in the minds of producers and consumers. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | Organik tarımın ekonomik analizi: Kilis örneği | |
dc.title.alternative | Economic analysis of organic agriculture: Theapplication of Ki̇li̇s | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-04-10 | |
dc.contributor.department | İktisat Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Organic farming | |
dc.subject.ytm | Rural development | |
dc.subject.ytm | Economic development | |
dc.subject.ytm | Kilis | |
dc.identifier.yokid | 10191578 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 526697 | |
dc.description.pages | 132 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |