Show simple item record

dc.contributor.advisorAcemioğlu, Bilal
dc.contributor.authorKule, Leyla
dc.date.accessioned2021-05-08T08:43:43Z
dc.date.available2021-05-08T08:43:43Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/656405
dc.description.abstractBu çalışmada, elma ve portakal kabuğu malaşit yeşili boyar maddesinin adsorpsiyonu için adsorbent olarak kullanılmıştır. Elma ve portakal kabuğu yüzeyine malaşit yeşilinin adsorpsiyonu üzerine başlangıç boyar madde konsantrasyonu, çözelti pH'sı ve sıcaklığın etkisi zamanın bir fonksiyonu olarak incelenmiştir. Malaşit yeşilinin adsorpsiyonu artan başlangıç boyar madde konsantrasyonu ve çözelti pH'sı ile armıştır. Adsorpsiyon üzerine iyonik kuvvetin etkisi incelenmiştir ve ayrıca desorpsiyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İyonik kuvvet, 0.05 M'lık tuz konsantrasyonu varlığında adsorpsiyonda azalmaya neden olmuştur. Desorpsiyon çalışmaları, boya molekülü ve adsorbentler arasında kimyasal bir aktivasyonun meydana gelebileceğini göstermiştir.Adsorpsiyon denge verileri Freundlich ve Langmuir, izoterm modellerine göre analiz edildi. Adsorpsiyonun, portakal kabuğu için en iyi Langmuir izoterm modeline, elma kabuğu için ise freundlich izoterm modeline uyum sağladığı belirlenmiştir. Kinetik incelemeler, adsorpsiyonun her iki adsorbent için yalancı ikinci dereceden ve partikül içi difüzyon kinetik modellerine uyduğunu göstermiştir. Ayrıca, termodinamik incelemeler, malaşit yeşilinin adsorpsiyonunun kendiliğinden ve endotermik olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study, apple shell and orange peel were used as an adsorbents for the adsorption of dye malachite green dye from aqueous solution. Effects of initial dye concentration, solution pH and temperature on the adsorption were studied as a function of contact time. The adsorption of malachite green on both adsorbents increased with increasing initial dye concentration, solution pH and temperature.The effect of ionic strength on adsorption was investigated, and desorption studies was performed, also. Ionic strength caused a decrease in adsorption in the presence of 0.05 M salt in medium. Desorption studies indicated that a chemical activation would be occurred between dye molecule and adsorbents.The data of the adsorption were analyzed to the Langmuir and the Freundlich isotherm models. It was seen that the adsorption was in best consistent with the Langmuir isotherm for orange peel and the Freundlich isotherm for apple shell, respectivetly. Adsorption kinetics obeyed the pseudo- second order and intraparticle diffusion models in case of the adsorption on both adsorbents. Moreover, thermodynamic studies showed that the adsorption was spontaneous and endothermic nature.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleElma ve portakal kabuğu üzerine malaşit yeşilinin sulu çözeltiden adsorpsiyonu
dc.title.alternativeAdsorption of malachite green from aqueous solution onto apple and orange shells
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAdsorbents
dc.identifier.yokid10042626
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid378481
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess