Farelerde resveratrol ile beslenmenin myogenin ve mTOR düzeyleri üzerinde etkisi
dc.contributor.advisor | Kızıltan, Gül | |
dc.contributor.author | Andaç Öztürk, Serap | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T08:21:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T08:21:24Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/65633 | |
dc.description.abstract | Resveratrol polifenolik bir bileşiktir. Anti-karsinojenik, anti-inflamatuvar, nöroprotektif, anti-aterojenik, anti-trombojenik özelliklerinin yanı sıra, egzersizin etkilerini taklit ettiği, mitokondri sayısı ve fonksiyonlarını arttırdığı, adipositeyi azalttığı, egzersiz tolerasyonunu iyileştirdiği belirtilmektedir. Bu çalışmada farelerde resveratrol uygulamasının, myogenin ve mTOR düzeyleri üzerine olan etkisi ve mevcut doz uygulamasının kas kütlesine olası etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışma, Başkent Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Merkezinde yürütülmüş olup; çalışmada 14 adet, swiss albino genç erişkin fare kullanılmıştır. Fareler rastgele, çalışma grubu (n:7) ve kontrol grubu (n:7) olmak üzere iki gruba ayrılmışlardır. Çalışma grubuna ardışık 7 gün boyunca 20 mg/kg transresveratrol intraperitoneal yol ile verilmiştir. Yedinci gün uygulamasından sonra genel anestezi altında farelerin gastroknemius kasları çıkartılmış, ağırlıkları kaydedilmiş ve mTOR, myogenin analizleri için -80° C' de saklanmıştır. Myogenin ve mTOR düzeylerinin saptanmasında Eliza yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, çalışma grubunun 7. gün ağırlık ortalaması (22.11±3.22 g), kontrol grubundan (28.63±3.80 g) istatistiksel olarak önemli düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.05). Sağ gastroknemius kas ağırlığı açısından değerlendirildiğinde, çalışma grubunun ortalama kas ağırlığı 0.09±0.03 g , kontrol grubunda ise 0.12±0.02 g olarak saptanmış ve aralarındaki fark istatistiksel olarak önemli düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.05). Gruplar arasında mTOR ve myogenin düzeylerinin ortalamaları açısından istatistiksel olarak bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Bu doğrultuda, çalışmada obezite modeli olmaksızın resveratrolün zayıflatıcı etkisinin saptanmış olması önemli olmakla birlikte, resveratrol uygulamasının kas atrofisine karşı koruyucu etkisi saptanmamıştır. Ayrıca atrofi sürecinde azalması beklenen mTOR düzeylerinde de değişiklik saptanmamıştır. Resveratrolün kas dokusu üzerine etkileri nispeten az çalışılmış olup, bu etkilerin saptanabilmesi için doz, süre ve kas kütlesindeki metabolik yolaklara olan etkisini araştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. | |
dc.description.abstract | Resveratrol is a polyphenolic compound. Besides having anti-carcinogenic, anti-inflammatory, neuroprotective, anti-atherogenic, anti-thrombogenic effects it mimicks the effects of exercise, increases the mitochondrial number and function, decreases adiposity and restores exercise tolerance. We aimed to research effects of resveratrol intervention on the myogenin and mTOR levels and effect of the present dose usage on the muscle mass of mice. The study was carried out at the Başkent University Experimental Animal Research Center; 14 young adult Swiss Albino mouse were randomly divided into two groups. Experimental group (n:7) received 20 mg/kg/day resveratrol for 7 consecutive days through intraperitoneal way. At the end of the 7th day, the gastrocnemius muscles were removed, their weights were recorded and are stored at -80ºC for mTOR and myogenin analysis with Elisa method. The average weight of the experimental group was (22.11±3.22 g) statistically lower than the average weight of the control group (28.63±3.80 g) (p<0.05). The experimental groups' average gastrocnemius muscle weight was 0.09±0.03 g, whereas the control groups' was 0.12±0.02 g. The difference was statistically significantly low (p<0.05). mTOR and myogenin average levels were not statistically different (p>0.05). According to the results of this study resveratrol has weight reducing effects without having an obesity model; resveratrol intervention has no protective effect against muscle atrophy. There were no changes in mTOR levels which were expected to decrease during atrophy. Resveratrol effects on muscle tissue is relatively little-studied subject, we need more studies to investigate the effective dose, time and metabolic pahtways on muscle mass. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Farelerde resveratrol ile beslenmenin myogenin ve mTOR düzeyleri üzerinde etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of feeding with resveratrol on the myogenin and mTOR levels, in mice | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Resveratrol | |
dc.subject.ytm | Muscle-skeletal | |
dc.subject.ytm | Mice | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Muscle development | |
dc.subject.ytm | Rapamycine | |
dc.identifier.yokid | 10113882 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 429273 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |