Kilis ve çevresinde üretilen yöresel biber (Capsicum annum) kurutmalığının antimikrobiyal aktivitesi ve fitokimyasal, antioksidan özelliklerinin yanıt yüzey metodu ile optimizasyonu
dc.contributor.advisor | Mercimek Takcı, Hatice Aysun | |
dc.contributor.author | Eren, Mehmet Fatih | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:43:28Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:43:28Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/656286 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada kurutulmuş biberin (Capsicum annuum L.) antioksidan aktivite ve fitokimyasal özelliklerini belirlemek için metanol ekstraksiyon koşullarının yanıt yüzey metoduna göre optimizasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Biber kurusu ekstraktlarında % verim biber kurusu konsantrasyonuna bağlı olarak artmış, %32.30 ile 71.55 arasında hesaplanmıştır. Toplam fenolik ve flavonoid madde içeriği ise biber kurusu konsantrasyonuna bağlı artmıştır. En yüksek fenolik içerik 3.91908 mg GAE/g belirlenmiş ve bu değere 42.5ºC, 60 dak. ve 1000 mg/20 mL'de ulaşılmıştır. En yüksek toplam flavanoid 0.210 mg/RE/g olarak belirlenmiş ve bu değere 25ºC'de, 45 dak 1000 mg/20 mL ve 60 ºC'de 45 dak 1000 mg/20 mL'de rastlanmıştır. DPPH radikal giderme aktivitesi %36-85 arasında kaydedilmiş olup en yüksek antioksidan aktiviteye 25ºC'de, 45 dak 1000 mg/20 mL'de rastlanmıştır. En yüksek indirgeme kapasitesi 0.40 absorbans değeri 25ºC'de, 45 dak 1000 mg/20 mL; 42.5ºC'de, 30 dak 1000 mg/20 mL ve 60 ºC'de 45 dak 1000 mg/20 mL'de gözlenmiştir. % şelatlama aktivitesi %4.47 ve 26.01 aralığında olup en yüksek aktivite 25ºC'de, 45 dak 1000 mg/20 mL'dedir. DPPH radikal giderme aktivitesi ve şelatlama aktivitesi üzerindeki en önemli bağımsız değişken biber kurusu konsantrasyonu iken, indirgeme kapasitesi tayininde ise ekstraksiyon süresidir. Ayrıca ekstraktların test bakterileri üzerinde antimikrobiyal aktivitesine rastlanmamıştır | |
dc.description.abstract | The optimization study of methanolic extractions performed to determine antioxidant activity and phytochemical properties of dried pepper (Capsicum annuum L.) by the surface response method. % yield of extracts increased based on dired pepper concentration and was calculated between 32.30 and 71.55%. Total phenolic and flavonoid contents also increased depending upon dired pepper concentration. The highest phenolic content was determined as 3.91908 mg GAE/g and this value was obtained at 42.5ºC, 60 min. and 1000 mg/20 mL. The highest total flavonoid was determined as 0.210 mg/REg and this value was reached at 25ºC, 45 min. 1000 mg/20 mL and 60 ºC 45 min. 1000 mg/20 mL. DPPH radical scavenging activity was recorded between 36-85% and the highest antioxidant activity was found at 25ºC, 45 min 1000 mg/20 mL. The highest reduction capacity was 0.40 absorbance and this value was observed at 25ºC, 45 min 1000 mg/20 mL; 42.5ºC, 30 min. 1000 mg/20 mL and 60 ºC 45 min. 1000 mg/20 mL. % chelating activity was between 4.47 and 26.01% and the highest activity was at 25ºC, 45 min. 1000 mg/20 mL. The most important independent variable on DPPH radical scavenging and chelating activity was the dried pepper concentration. But this variable for the reduction capacity was the extraction time. In addition to antioxidant activity analyses, the antimicrobial activity of the extracts against the test bacteria was not encountered. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Biyoteknoloji | tr_TR |
dc.subject | Biotechnology | en_US |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Kilis ve çevresinde üretilen yöresel biber (Capsicum annum) kurutmalığının antimikrobiyal aktivitesi ve fitokimyasal, antioksidan özelliklerinin yanıt yüzey metodu ile optimizasyonu | |
dc.title.alternative | Antimicrobial activites and optimization of phytochemicals, antioxidant properties by the response surface method of local dried pepper (Capsicum annum) produced in kilis | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-01 | |
dc.contributor.department | Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10253308 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 573458 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |