Kilis yöresinde yenilebilir makrofungusların belirlenmesi ve ekolojik özellikleri
dc.contributor.advisor | İmalı, Adem | |
dc.contributor.author | Türktunç, Zehra | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:43:28Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:43:28Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-04 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/656280 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, ülkemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan, Kilis İli sınırları içerisinde bulunan yenilebilir makromantarların belirlenmesi amaçlanmıştır. Arazi çalışmalarına göre araştırma alanından Ascomycota 2, Basidiomycota 28 ve Myxomycota 1 olmak üzere 14 familyaya ait toplam 31 takson belirlenmiştir. Belirlenen taksonlardan 22 tanesinin yenen ve tıbbi öneme sahip türler olduğu tespit edilmiştir.Toplam 31 taksondan 22 türün yenilebilir veya tıbbi öneme sahip olduğu, ancak bölgede mantarlar konusunda hiçbir bilgiye sahip olunmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca 20 takson ilk defa bu çalışma ile belirlenerek Kilis yöresi ve Türkiye mikotasına yeni kayıt olarak ilave edilmiştir.Anahtar kelimeler: Makrofungus, Yenilebilir Mantarlar, Kilis, Türkiye | |
dc.description.abstract | In this study, it is aimed to determine the edible mushrooms within the boundaries of the province Kilis, which is located in Southeastern Anatolia Region in our country. According to field studies, 31 taxa belonging to 14 families, including Ascomycota 2, Basidiomycota 28 and Myxomycota 1, were determined from the field of cultivation. 22 of the identified taxa were found to be eaten and have medical importance.Among the total 31 taxa, 22 species were edible or medical importance, but it was understood that there was no knowledge on fungi in the region. 20 taxa have been defined for the first time and have been added as a new record to Kilis region's and Turkey's mycota.Keywords: Macrofungi, Edible Mushrooms, Kilis, Turkey | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Kilis yöresinde yenilebilir makrofungusların belirlenmesi ve ekolojik özellikleri | |
dc.title.alternative | Determination and ecological properties of edible macrofungi in Kilis region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-04 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Parasol mushroom | |
dc.identifier.yokid | 10269433 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 574046 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |