Show simple item record

dc.contributor.advisorTayfur, Muhittin
dc.contributor.authorKaracaören, Ayşegül
dc.date.accessioned2020-12-04T08:17:36Z
dc.date.available2020-12-04T08:17:36Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/65280
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, adölesanların duygu değişiklikleri ile yeme eğilimleriarasındaki ilişkinin incelenmesi ve farklı duygular esnasında tercih edilen vetüketilmek istenen besinlerin belirlenmesidir. Çalışma, Eylül-Ekim 2018 tarihleriarasında Ankara ili Çankaya Bilgi Temel Lisesi'nde 10-19 yaş arası 193 öğrenci (62erkek, 131 kız) üzerinde yürütülmüştür. Adölesanlara ait genel bilgiler, kişilerinsağlık durumları, duygu değişiklikleri (üzgün/mutsuz olma, endişeli/kaygılı olma,sınav stresi, mutluluk, halsiz/hasta olma, başarısızlık hissi, yalnızlık hissi ve hayalkırıklığına uğrama) ve yeme ilişkisini içeren soruların yer aldığı anket, HollandaYeme Davranışı Anketi (DEBQ) uygulanmış ve duygusal yeme alt ölçeği iledeğerlendirilmiştir. Katılımcıların antropometrik ölçümleri saptanmıştır. Çalışmadaki katılımcıların %32.1'i erkek %67.9'u kız ve yaş ortalaması 16.2±1.2 yıl olaraksaptanmıştır. Adölesanların BKİ-z skor değerlerine göre %79.7'si normal, %12.9'uhafif şişman, %4.8'i obez ve %2.6'sı zayıf olarak tespit edilmiştir. Adölesanlar,üzgün/mutsuz, endişe/kaygı, sınav stresi, hasta/halsiz, başarısızlık, yalnızlık, hayalkırıklığı hissettikleri zaman 'daha az yerim', mutlu hissettikleri zaman 'herhangi birdeğişiklik olmaz' şeklinde ifade ettikleri görülmüş ve cinsiyete göre istatistikselolarak farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Besin tercih eğilimine baktığımızdaçikolatanın bütün duygu durumlarda ilk tercih edilen besin olduğu görülmüştür.DEBQ-duygusal yeme alt ölçek puan ortalamaları ile katılımcıların cinsiyet, yaş,teşhis edilmiş hastalık olma durumu, fiziksel aktivite ve BKİ-z skor değeriistatistiksel olarak ilişkili bulunmamıştır (p>0.05). Katılımcıların duygusal yemeeğilimlerini tespit etmek için DEBQ-duygusal yeme alt ölçeği ile 8 farklı duygudurumunun ilişkisine bakıldığında üzgün/mutsuz, endişe/kaygı, sınav stresi, mutlu,yalnızlık, hayal kırıklığı hissedilen duygu durumlarında pozitif yönlü korelasyonsaptanmıştır. Sonuç olarak adölesanların genellikle olumsuz duygu durumundayken daha az yemek yeme eğilimi gösterdikleri ve ilk tercih ettikleri besinlerin de yüksekenerjili atıştırmalık karbonhidratlar olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was planned to investigate the relationship between emotion changes andeating tendencies in adolescents and to determine the preferred foods to be consumedduring different emotions. The study was conducted on 193 students (62 males, 131females) between the age of 10-19 studying Çankaya Bilgi Temel High School inAnkara between September and October 2018. General information aboutadolescents, health status of individuals, emotion changes (sad / unhappy, anxious /anxious, exam stress, happiness, weak/ sick, feeling of failure, feeling loneliness anddisappointment) and questions about the eating relationship, The Dutch EatingBehavior Questionnaire (DEBQ) was administered and evaluated with the emotionaleating subscale. Anthropometric measurements of the participants were determined.Of the participants in the study, 32.1% were male and 67.9% were female and themean age was 16.2 ± 1.2 years. The BMI-z scores of the adolescents in our studywere 79.7% normal, 12.9% were overweight, 4.8% were obese and 2.6% wereunderweight. The adolescents feel sad / unhappy, worry / anxiety, exam stress, sick /weak, failure, loneliness, disappointment when they said ''eating less'', when theyfeel happy when they said ''no change'' and they are determined statistically bygender. (p <0.05). When we look at the preference of food, it is seen that chocolate isthe first preferred food in all emotion situations. Gender, age, diagnosed diseasestatus, physical activity and BMI-z score were not statistically significant (p> 0.05).Participants with The Dutch Eating Behavior Questionnaire-emotional eatingsubscale to identify emotional eating tendencies of 8 when we look at therelationship of different mood statistically significant but not sad / unhappy, worry /anxiety, exam stress, happy, lonely, dissappointment positive correlation in feltmood. As a result, it is determined that adolescents tend to eat less often while theyare in negative emotions and they prefer to eat high-energy snacks.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleAdölesanlarda duygu değişiklikleri ile yeme eğilimi ilişkisinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluating the emotional variations and eating tendency relation in adolescents
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-19
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFood addiction
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition disorders
dc.subject.ytmMood
dc.subject.ytmFeeding behavior
dc.subject.ytmAdolescents
dc.identifier.yokid10288403
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid576573
dc.description.pages128
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess