Show simple item record

dc.contributor.advisorAran, Necla
dc.contributor.authorBallikaya, Seval
dc.date.accessioned2021-05-08T08:30:28Z
dc.date.available2021-05-08T08:30:28Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/652525
dc.description.abstractBu çalısmada farklı LAB (laktik asit bakterileri) kullanılarak linoleik asitten CLA(conjugated linoleic acid) sentezi üzerinde çalısılmıstır. Bu amaçla linoleik asit içerigiyüksek yaglardan (ayçiçek ve soya yagı) yag asidi hidrolizi gerçeklestirilmis, daha sonraLAB ilave edilen farklı yag asitleri içeren ortamlarda linoleik asidin konjuge linoleikaside dönüsümü incelenmistir. Sonuçlar incelendiginde laktik asit bakterileri içindeLactobacillus plantarum'un CLA üretimi için en uygun bakteri oldugu anlasılmıstır.Lb. plantarum ile farklı yag asidi miktarlarında CLA üretimi incelenmistir. 100, 150 ve200 ?L hidrolize ayçiçek yagı ilavesiyle çalısma yapılmıstır. Çalısma sonucunda en fazlaCLA üretimi (% 0,8 CLA) 150 ?L hidrolize ayçiçek yagı varlıgında elde edilmistir. CLAüretimini arttırmak amacıyla ortamın pH degerinin inkübasyon süresi içinde 12. saatteyaklasık olarak 6,0'ya ayarlanmasıyla CLA veriminde artıs oldugu gözlenmistir.Çalısma kapsamında farklı yag asidi kompozisyonlarının da CLA üretimine olan etkisiarastırılmıstır. Substrat olarak kullanılan ayçiçek ve soya yagı yag asitlerinin CLAüretiminde benzer etkiyi gösterdigi gözlenmistir. saf linoleik asit ilavesinin bir avantajsaglamadıgı gözlenmistir.Anahtar Kelimeler: Konjuge linoleik asit, Yag asitleri, Laktik asit bakterileri (LAB)
dc.description.abstractIn this project, CLA synthesis from linoleic acid was studied by using differenttypes of LAB (lactic acid bacteria). After hydrolyzing of linoleic acid rich oilssuch as sunflower and soybean oils. CLA synthesis from LAB was investigatedin culture media containing different kinds of fatty acids. Lactobacillusplantarum was found to be the most suitable bacterium among the other LABtested. CLA synthesis by Lb. plantarum was searched in the presence ofdifferent amounts of fatty acids. Experiments were conducted by addinghydrolized sunflower seed oil to culture media within the range of 100, 150 and200 ?L. The maximum CLA level (0,8% ) was obtained in the presence of 150?L hydrolized sunflower seed oil. It has been observed that CLA yield increasedafter adjusting the pH of culture media approximately to 6.0 during 12. h ofincubation period. Also the effect of fatty acids composition on CLA productionwas investigated. The results indicated that similar CLA yields were obtainedwith sunflower and soybean oils and that the use of pure linoleic acid did notincrease CLA synthesis when compared with sunflower and soybean oil.Keywords: Conjugated linoleic acid (CLA), Fatty acids, Lactic acid bacteria(LAB)en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleLaktik asit bakterileri kullanılarak yağlardan konjuge linoleik asit üretimi
dc.title.alternativeProduction of conjugated linoleic acid from oils by using lactic acid bacteria
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmLactic acid bacteria
dc.subject.ytmLactobacillus plantarum
dc.identifier.yokid9012495
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid222608
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess