Show simple item record

dc.contributor.advisorAkçay, Tülay
dc.contributor.authorGünay, Demet
dc.date.accessioned2021-05-08T08:25:57Z
dc.date.available2021-05-08T08:25:57Z
dc.date.submitted1988
dc.date.issued2021-03-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/651197
dc.description.abstract-61- 6. ÖZET Diabetin matabolik etkileri, hiperlaktateminin oluşu muna öncülük eder. Laktik asidozun nedeni, laktat üretimini organizmanın atamayacağı seviyelere kadar arttıran veya laktik asidin yıkılıp atılmasmdaki mekanizmaları bozan faktörlerdir. Diabette piruvat dehidrogenazm aktivitesi azalır, böylece laktatın sitrik asid sİklüsUne oksidasyonu azalır. Diabetik hastada açlık kan sekeri ile laktik asid de ğeri arasındaki ilişkiyi göstermek amacıyla yapılan bu çalış mada, 33 oral antidiabetik alan diabetik hasta ile 37 insulin kollanan diabetik hasta ve 15 kişiden oluşan bir kontrol grubu çalışıldı. Görüldü ki sağlıklı kişilerde laktik asid ortalama sı 12 3. 2.1 mg/dl iken, bu değer ihsUlin kullanan hastalarda 26.97 9 mg/dl 'ye oral antidiabetik kullanan hastalarda ise 307 8 mg/dl'ye çıkmaktadır. Çalışılan toplam 85 vakada? kan laktat düzeyleri ile-62- glukoz değerleri arasında yapılan korelasyon anlamlı bir iliş- nin varlığını göstermiştir. 15 kişiden oluşan kontrol grubu ile 70 diabetik has tanın laktik asid düzeyleri arasında istatistik olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. OAD kullanan 23 hasta ile OAD + insülin kullanan 10 hastanın kan laktat düzeyleri arasında istatistik olarak an lamsızlık, OAD kullanan 23 hastanın kan laktat düzeyleri ile insülin kullanan 37 hastanın kan laktat düzeyleri arasında ise anlamlı bir fark. OAD + insülin kullanan 10 hasta ile insülin kullanan 37 hastanın kan laktik asid değeri arasında istatis tik olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Açlık kan şekerlerine göre ; % 150 mg değerinden dü şük, % 150-250 mg değerleri arası ve % 250 mg değerinden yük sek olmak üzere oluşturulan 3 grupta ; kan laktat değerleri ile kan glukoz değerleri arasında, her 3 grup içinde, istatis tik olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. CO, bakılan 43 hastanın İÜ 'ünde düşük C©^ değeri göz lenmesine rağmen laktik asid ile CO, değerleri arasında yapı lan korelasyon hesabında ise bir bağıntı bulunamamıştır.
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleDiabetiklerde Laktatemi`nin diabet kontrol ve tedavi durumu ile ilişkileri
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-03-30
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmDiabetes mellitus
dc.subject.ytmLactates
dc.identifier.yokid4947
dc.publisher.instituteCerrahpaşa Tıp Fakültesi
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid4947
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess