Tavşan serumunda lipoprotein düzeyleri üzerine parotinin etkisi
dc.contributor.advisor | Dondurmacı, Safiye | |
dc.contributor.author | Önal, Saadet | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:25:26Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:25:26Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2021-05-03 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/650919 | |
dc.description.abstract | 7. ÖZET Bu çalışma parotin hormonunun lipoprotein metabolizması üzerine bir etkisinin olup olmadığını varsa bu etkinin hangi mekanizma ile olduğunu araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biokimya Anabilim Dalı'nda ağırlıkları 2-2,5 kg arasında değişen 13 erkek ve 6 dişi Yeni Zelanda-Albino tipi 19 tavşan kullanıldı. 12 saat aç bırakılmış olan tavşanların kulak venalarından alınan kanda PHCP injeksiyonundan önce ve 1 mg/kg PHCP injeksiyonundan 1 gün ve 3 gün sonra serum HDL, LDL ve VLDL kolesterol konsantrasyonları tayin edildi. PHCP injeksiyonundan önceki aritmetik ortalama ve standart sapmalar (mg/dl) : HDL-kolesterol için = 26.3 5? 7.95 LDL-kolesterol için =31.5 +14.86 VLDL-kolesterol için = 13.47+ 8.36 olarak bulundu. PHCP injeksiyonundan 1 gün sonraki aritmetik ortalama ve standart sapmalar (mg/dl) : HDL-kolesterol için = 40.86+11.36 LDL-kolesterol için =51.4+28.14 VLDL-kolesterol için = 26+14.1 olarak bulundu.- 63 - PHCP injeksiyonundan 3 gün sonraki aritmatik ortalama değer ve standart sapmalar (mg/dl) : HDL-kolesterol için = 30.38+11.05 LDL-kolesterol için = 43.73+29.9 VLDL-kolesterol için = 17.15+ 7.37 olarak bulundu. Bulunan bu değerlere göre yapılan istatistik hesaplarından ve `t` tablosundan serum HDL, LDL ve VLDL konsantrasyonlarında PHCP injeksiyonundan 1 gün sonra anlamlı bir artış bulunmuştur (P<0.001). PHCP injeksiyonundan 3 gün sonra HDL, LDL ve VLDL konsantrasyonları düşmekle beraber yine de başlangıca göre yüksek bir değerde kalmıştır (P<0.05). Böylece araştırmamızın sonuçlarından parotinin insülinin etkilerine benzer etkiler gösterdiğini ve bu etkilerinide serumdaki insülin miktarını arttırmak suretiyle yapmış olabileceği sonucuna vardık. | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Tavşan serumunda lipoprotein düzeyleri üzerine parotinin etkisi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2021-05-03 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Parotin | |
dc.subject.ytm | Lipoproteins | |
dc.subject.ytm | Apoproteins | |
dc.subject.ytm | Rabbits | |
dc.identifier.yokid | 9007 | |
dc.publisher.institute | Cerrahpaşa Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 9007 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |