Show simple item record

dc.contributor.advisorCandan, Gülden
dc.contributor.authorSeven, Arzu
dc.date.accessioned2021-05-08T08:25:24Z
dc.date.available2021-05-08T08:25:24Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2021-04-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/650899
dc.description.abstractVI- ÖZET Diabetli(23) ve diabetli olmayan(21) olgularda hemoglobinin ve tırnak proteinlerinin glikozillenme değerleri kolorimetrik tiyobar bitürik asid yöntemi ile saptandı. Glikozillenme değeri hemoglobin için (nmol Fruktoz/mgHb) diabetlilerde 5.38 + 1.01; diabetli olmayan olgularda ise 3.99 + 0.58 olarak saptandı. Grupların glikozillenmiş hemoglobin değerleri arasında ileri derecede anlamlı fark bulundu (p<0.001). Glikozillenme değeri tırnak proteinleri için (nmol Fruktoz/mg Tırnak) diabetlilerde 7.37 + 4.30, diabetli olmayan olgular da ise 3.03 + 1.04 olarak saptandı. Grupların glikozillenmiş tırnak proteinleri arasında ileri derecede anlamlı fark bulundu (p<0.001). Hemoglobin ve tırnak proteinlerinin glikozillenmeleri arasında diabetlilerde korelasyon olmadığı (r=-0.08), diabetli olmayan olgularda ise ihmal edilebilecek bir korelasyon olduğu (r=0.129) saptanmıştır. Bulgular, glikozillenmiş tırnak proteinlerinin glisemi yüksekliğinin bir ölçüsü olarak kabul edilemiyeceğini ve diabet marker'ı olarak kullanılabilmesi için farklı diabetli gruplarda çalışmalar gerektiğini göstermektedir.
dc.description.abstract- 40 - SUMMARY The extents of glycosylation of hemoglobin and nail proteins were assayed by the colorimetric thiobarbituric acid method in diabetics(23) and nondiabetics (21). The extent of hemoglobin glycosylation (nmoles Fructose/mgHb) was found to be 5.38 + 1.01 in the diabetics and 3.99 + 0.58 in the non- diabetics. Significant difference was found between the. mean values of the two groups (p-CO.001). The extent of glycosyla tion of nail proteins was found to be 7.37 + 4.30 in the diabetics and 3.03 + 1.04 in the nondiabetics. Significant difference was found between the mean values of the two groups (p<0.001). Glycosylation of hemoglobin and of nail proteins were not found to be correlated among the diabetics and weakly correlated among the nondiabetics. The findings presented here show that the measurement of the extent of nail glycosylation does not provide an index of glycemia. Further researchs are necessary to establish the usefulness of the extent of nail glycosylation as a marker for diabetes mellitus.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleDiabetli ve diabetli olmayan olgularda glikozillenmiş hemoglobin ve glikozillenmiş tırnak proteinlerinin analizi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-04-01
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEndocrinology
dc.subject.ytmNails
dc.subject.ytmDiabetes mellitus
dc.subject.ytmHemoglobin A-glycosylated
dc.identifier.yokid9402
dc.publisher.instituteCerrahpaşa Tıp Fakültesi
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid9402
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess