Show simple item record

dc.contributor.authorSoysal, H.Ferda
dc.date.accessioned2021-05-08T08:24:53Z
dc.date.available2021-05-08T08:24:53Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/650618
dc.description.abstract38 - ÖZET Çiğ ve pastörize sütlerden brucella bakterilerini ayıra bilmek amacı ile çoğaltıcı (sıvı) ve seçerek ayırt ıcı (katı) olmak üzere balıklı besiyerleri geliştirildi. Balıklı buyyon %0.3 tuzlu su ile 1/3 oranında sulandırıldı, maya özü ve glu- koz ile zeng i n I eş t i r i I d i, sütte bulunan diğer mikropların üremelerini durdurabilmek amacı ile hem sıvı hem de katı be- siyerine (21) eye I ohex imi de, bacitracin ve polimiksin-B ek lendi. Bu şekilde hazırlanan bes i yer I er i n i n brucella bakteri lerini ayırmaya uygun olduğu deneyler sonucunda gösterildi. Ülkemiz şartlarında her yerde yapılması mümkün ve mali yeti düşük bu besiyerleri kullanılarak ilimizde bazı semtler de satılan sokak sütlerinde ve pastörize şişe sütlerinde brucella bakterileri arandı. Ayrıca süt serumunu ayırarak aglütinasyon yöntemi ile serumlarda brucella antikorlarının varlığı araştırıldı. Hem kültür, hem de aglütinasyon araştırmaları ile sütlerde brucella bakterileri için olumlu sonuç alınamadı. Kürsümüzde biolog N. Nursoy tarafından dışkıdan listeria bakterilerinin ayrılması için hazırlanan bes i yer ler i nden fay dalanılarak sütten listeria bakterilerini ayırabilecek besi yerleri geliştirildi. Sıvı çoğaltıcı bes i yer i olarak; balıklı buyyon esasına göre değiştirilmiş talyum ase ta t-cef t az i d im' I i besiyeri, katı seçici besiyeri olarak da pH'sı 8-8.5 yapılan balıklı t rypaf I av i n-na I i d i ks i k asitli çukulatamsı agar kulla nıldı. Çalışmamıza aldığımız 63 çiğ ve 3*7 pastörize sütten 6 L. monocytogenes bakterisi üretildi. 4'ü çiğ sütlerden, 2'si ise pastörize şişe sütlerinden ayrıldı. Çiğ sütlerden ayırdığı mız L. monocytogenes oranı %6. 3 olup, Fransa'da Gledal'tn bulduğu %4.2, Hollanda'da Becker ve arkadaşlarının buldukla rı ^4.4, Louett ve arkadaşlarının Massachesse t s ' de inceledik leri örneklerde vardıkları %7 oranları ile kıyaslandığında bunlara yakın olduğu görülmektedir. Ayrılan diğer listeria kökenlerinin ise biyokimya öze lliklerine göre aşağıdaki türler olduğu belirlendi : Çiğ sü t I er den ; Pastörize sütlerden
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleSütlerden brucella ve listeria bakterilerinin ayrılması için balıklı besiyeri geliştirilmesi ve süt serumunda brucella antikorlarının varlığının aglütinasyon yöntemi ile tespiti
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAgglutination
dc.subject.ytmBrucellosis
dc.subject.ytmListeria
dc.subject.ytmMilk
dc.identifier.yokid16247
dc.publisher.instituteCerrahpaşa Tıp Fakültesi
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid16247
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess