Show simple item record

dc.contributor.advisorYücel, Ayhan
dc.contributor.authorBahar, Hrisi
dc.date.accessioned2021-05-08T08:24:31Z
dc.date.available2021-05-08T08:24:31Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/650419
dc.description.abstractİstanbul piyasasında satılan salam ve sosislerde bulunan bakterileri araştırmak üzere farklı firmalara ait 52 salam ve 52 sosis örneği bakteriyoloji yönün den incelendi. Bu araştırma sırasında hazırlanan ürünün doldurulduğu kılıfın bar sak veya sentetik oluşu dikkate alındı. Çalışmaya alınan salam ve sosislerden elde ettiğimiz sonuçları incelediğimizde barsak kılıf kullanılan ürünün, sentetik kılıf kullanılan ürüne nazaran daha kirli olduğunu gördük. Ayrıca salamlarda sentetik kılıfın sıklıkla kullanıldığını, sosislerde ise barsak tercih edildiğini tespit ettik. Toplam 52 salam örneğinden 45 tanesinde sentetik kılıf, 7 tanesinde bar sak kullanılmıştı ve 45 sentetik kılıfın 7 tanesinde Escherichia coli, 11 tanesinde enterokoklar üremişti. Buna göre sentetik kılıflı salamlarda Escherichia coli % 15.5, enterokoklar ise % 24.4 olarak bulundu. 7 barsak kılıflı salamdan 3 tane sinde Escherichia coli ve 3 tanesinde entekoroklar üretildi. Buna göre barsak kı lıflı salamlarda Escherichia coli % 42.8, enterokoklar ise % 42.8 olarak bulundu. Toplam 52 sosis örneğinden 12 tanesinde sentetik kılıf, 40 tanesinde bar sak kullanılmıştı. 12 sentetik kılıfın 2 tanesinde Esherichia coli, 1 tanesinde enterokoklar üretildi. Buna göre sentetik kılıflı sosislerde Escherichia coli % 16.6, enterokoklar ise % 8.3 olarak bulundu. 40 barsak kılıflı sosisin 14 tanesinde Esherichia coli, 9 tanesinde enterokoklar üretilmiştir. Buna göre barsak kılıflı so sislerde Esherichia coli % 35, enterokoklar ise % 22.5 olarak bulundu. Ayrıca Listeria aranan 35 sosis örneğinden 1 tanesinde L. monocytogenes üredi. Kılıf barsaktı. Buna göre L.monocytogenes oranı % 2.8 olarak bulundu. Salamlarda L.monocytogenez üremedi. Bu bulgulara göre barsak kılıflı ürünlerdeki kirlenmenin sentetik kılıflı olanlara göre daha fazla olduğu tespit edildi. Salamlarda ve sosislerde ürünün bozulmasına sebep olan Bacillus'ların ve Pseudomonas sp.'nin varlığı bize ürünün uygun olmayan ısılarda saklanması halinde tamamen insan sağlığına zararlı hale gelebileceğini göstermiş bulunmaktadır.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleSalam ve sosislerin bakteriyoloji yönünden incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBacteriology
dc.subject.ytmSalami
dc.subject.ytmSausage
dc.identifier.yokid25187
dc.publisher.instituteCerrahpaşa Tıp Fakültesi
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid25187
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess