Show simple item record

dc.contributor.advisorAyaz, Nurettin
dc.contributor.authorTürkmen, Büşra Meltem
dc.date.accessioned2021-05-08T08:16:17Z
dc.date.available2021-05-08T08:16:17Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/645851
dc.description.abstractTüketiciler tarafından lezzet, tazelik, çeşitlilik, daha az çevresel etki, yerel ekonomiyi destekleme ve gıda güvenliğini artırma gibi nedenlerle öne çıkarılan yöresel yiyecekler, popülerliğini artırmaktadır.Bu araştırmada tüketicilerin yöresel yiyecek satın alma nedeninin gıda güvenliği algısına olan etkisine odaklanılmış olup Mersin iline özgü bir yöresel yiyecek olarak kabul gören `Mersin Tantunisi` özelinde tüketicilerin satın alma nedeninin gıda güvenliği algısına etkisinin bulunup bulunmadığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Mersin ilinde Şubat- Mart 2017 döneminde yöresel yiyecek hizmeti sunan işletmeleri tercih eden 457 tüketiciden veri toplama aracı olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Anket verilerinin analizi neticesinde tüketicilerin yöresel bir yiyecek olarak `Mersin Tantunisi` satın alma nedenleri için dışsal faktörler, içsel faktörler, etnosentrizm (milliyetçilik) ve işletme imkânları olmak üzere dört boyuta ulaşılmıştır. Tüketicilerin `Mersin Tantunisi`ne ilişkin gıda güvenliği algısı öncelikleri ise pişirme ve koruma, personel sağlığı, temizlik ve hijyen, kişisel hijyen ve çapraz bulaşma şeklinde belirlenmiştir. Araştırmada tüketicilerin yöresel yiyecek satın alma nedeninin gıda güvenliği algısını orta düzeyde etkilediği (r= 0,482; p=0,000, p<0,001) tespit edilmiştir. Tüketicilerin Mersin Tantunisi satın alma nedenine yönelik alt boyutlardan sadece dışsal faktörler ve etnosentrizm (milliyetçilik) alt boyutlarının gıda güvenliği algısında etkili olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Tüketici, yöresel yiyecek, satın alma, gıda güvenliği algısı, Mersin Tantunisi. 
dc.description.abstractLocal food, which has been highlighted by consumers for reasons such as taste, freshness, diversity, less environmental impact, supporting the local economy and increasing food security, is increasing its popularity.This research focuses on the impact of the food safety perceptions of consumers towards local food purchase and also aims to determine whether the purchasing reason of Tantuni, a type of local food in Mersin province, has an impact on food safety perceptions. For this purpose, data were collected from 457 consumers who consume local food during February - March 2017 in Mersin province.By analyzing the data, four dimensions were obtained such as external factors, internal factors, ethnocentrism and business opportunities as the consumers' purchasing reasons of Tantuni. Consumers' perceptions of food safety towards Tantuni is determined as cooking and protection, personnel health, cleaning and hygiene, personal hygiene and cross contamination. The reason for consuming local food affects the perception of food safety at a moderate level (r=0,482; p=0.000, p<0.001). Only external factors and ethnocentrism which are the sub-dimensions related to the reasons for purchasing Tantuni, effect the perceptions of food safety.Keywords: Consumer, local food, purchasing, perception of food safety, Mersin Tantuni.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleYöresel yiyeceklere yönelik gıda güvenliği algısı: Mersin tantunisi örneği
dc.title.alternativeThe perception of food safety towards local food: A case of Mersin tantuni
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-21
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmTourism
dc.subject.ytmLocal product
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmFood and beverage
dc.subject.ytmFood safety
dc.subject.ytmMersin
dc.subject.ytmPurchase intention
dc.subject.ytmEthnocentrism
dc.subject.ytmTantuni
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.identifier.yokid10245717
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityKARABÜK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid549195
dc.description.pages139
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess