Show simple item record

dc.contributor.advisorIşık Andsoy, Işıl
dc.contributor.advisorErsoy, Ömer Faik
dc.contributor.authorÖnalan, Emine
dc.date.accessioned2021-05-08T08:12:09Z
dc.date.available2021-05-08T08:12:09Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/644101
dc.description.abstractBu çalışma elektif laparoskopik kolesistektomi (LK) planlanan hastalarda cerrahi girişim öncesi oral karbonhidrat solüsyonu (OKS) uygulamasının cerrahi girişim sonrası insülin direncine ve hasta konforuna etkisini incelemek amacıyla prospektif randomize kontrollü yapıldı. Hastalar OKS ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba 1:1 oranında randomize edildi. Her grupta 25 kişi olmak üzere çalışmaya toplam 50 hasta alındı. OKS grubuna cerrahi girişimden önceki gece 800 mL, cerrahi girişimden 2 saat önce ise 400 mL OKS solüsyonü içirildi. Kontrol grubuna gece yarısından sonra yiyecek ve içecek verilmedi. Glukoz ve insülin düzeyleri başlangıçta, cerrahi girişimden iki saat önce, cerrahi girişimin birinci ve üçüncü saatinde ölçüldü. İnsülin direnci HOMA-IR metodu ile değerlendirildi. Hastaların konfor düzeyi Genel Konfor Ölçeği ve Görsel Kıyaslama Ölçeği ile değerlendirildi. Çalışma grupları arasında yaş (ortanca: 53 vs. 54, p = 0.425) ve cinsiyet dağılımı (kadın: %80 vs %68, p = 0.333) bakımından bir fark yoktu. Her iki grupta glukoz düzeylerinde zamanla belirgin bir yükselme olduğu (p<0.05) ve bu yükselişin kontrol grubunda daha fazla olduğu gözlendi (F (1, 48) = 6.563, p=0.014). Kontrol grubunda zamanla HOMA-IR değerlerinde belirgin bir yükseliş gözlenirken (F (3, 72) = 5.63, p<0.002), OKS grubunda HOMA-IR değerlerinde belirgin bir değişim gözlenmedi (p=0.160). HOMA-IR değerleri için grup etkisi (p =0.763) ve zaman*grup etkileşimi (p= 0.071) anlamlı değildi. Görsel kıyaslama ölçeği kullanılarak yapılan değerlendirmede OKS grubunda açlık (p<0.0001), susuzluk (p<0.0001), anksiyete (p<0.0001) ve ağrının (p<0.0001) belirgin olarak daha düşük olduğu gözlendi. Genel konfor ölçeği kullanılarak yapılan değerlendirmede OKS grubunda `ferahlama` (p =0.014), `rahatlama` (p=0.001) ve `sorunların üstesinden gelme` (p<0.0001) puanlarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlendi. Elektif LK hastalarında cerrahi girişim öncesi OKS solüsyonu uygulaması cerrahi girişim sonrası insülin direnci azaltmakta, hasta konforunu artırmaktadır.
dc.description.abstractThis study was a prospective randomized controlled study to evaluate the effect of oral carbohydrate solution (OCH) before surgical intervention on insulin resistance and patient comfort after surgical intervention in patients undergoing elective laparoscopic cholecystectomy (LK). A total of 50 patients were included in this study with 25 in each group. Patients were randomly assigned to OCH or control group in a 1:1 fashion. OCH group received 800 mL and 400 mL OCH solution at midnight the night before surgery and 2 hour before surgery, respectively. Control group did not eat and drink after midnight the night before surgery. Glucose and insulin level were measured at baseline, 2 hours before surgery and at 1st and 3rd hour of surgery. Insulin resistance was assessed by homeostasis model assessment of insulin resistance (HOMA-IR). Visual Analog Scale (VAS) and General Comfort Scale (GCS) were used to assess postoperative patients comfort level. There was no significant difference in age (median 53 vs. 54, p = 0.425) and gender distribution (female: %80 vs. 68%, p = 0.333) between study groups. A significant increase in glucose level were observed in both groups (p<0.05). Change in glucose level was significantly higher in the control group (F (1, 48) = 6.563, p=0.014). HOMA-IR values did not change significantly in the OCH group (p=0.160), whereas control group showed a significant increase in HOMA-IR values (F (3, 72) = 5.63, p<0.002). Group effect (p = 0.763) and time*group interaction (p=0.071) was not significant for HOMA-IR values. In OCH group VAS scores for hunger (p<0.0001), thirst (p<0.0001), anxiety (p<0.0001) and pain (p<0.0001) were significantly lower than in the control group. OCH group had a significantly higher relief (p=0.014), ease (p=0.001) and transcendence (p<0.0001) scores as compared to the control group. Preoperative administration of OCH solution decrease postoperative glycemic control, insulin resistance and increase comfort level in patients undergoing elective LC.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titleCerrahi girişim öncesi oral karbonhidrat solüsyonu vermenin insülin direncine ve hasta konforuna etkisi
dc.title.alternativeThe effect of preoperative oral carbonhydrate administration on insulin resistance and comfort level in patient undergoing surgery
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHemşirelik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmComfort
dc.subject.ytmNursing
dc.subject.ytmInsulin resistance
dc.subject.ytmSurgery
dc.subject.ytmPreoperative period
dc.subject.ytmCarbohydrates
dc.subject.ytmPatient satisfaction
dc.subject.ytmNursing
dc.identifier.yokid10147952
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARABÜK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid473915
dc.description.pages90
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess