Production and isolation of fungal chitosan by submerged fermentation
dc.contributor.advisor | Harsa, Hayriye Şebnem | |
dc.contributor.advisor | Yenidünya, Ali Fazıl | |
dc.contributor.author | Alper, Seda | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:08:02Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:08:02Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/642773 | |
dc.description.abstract | Kitosan, deniz kabukluları ve böceklerin destek materyali olan kitinin N- deasetilasyonu ile elde edilir. Kitin ve kitosan, biyouyumluluk, biyobozunurluk, toksik olmama ve adzorpsiyon gibi önemli özelliklere sahiptirler. Bu nedenle, ziraat, biyoteknoloji ve gıda endüstrisi gibi birçok alanda geniş kullanım olanakları bulmaktadır. Kitosan, kitin molekülünün kimyasal deasetilasyonu ile elde edilir. Aynı zamanda, Zygomycetes sınıfına ait küflerin hücre duvarlarında da doğal olarak bulunmaktadırlar ve kitosan üretiminde alternatif bir kaynak olan bu küflerin hücre duvarından ekstrakte edilebilirler. Deniz kabuklularından elde edilen kitosanla karşılaştırıldığında, küflerden daha kararlı ve istenilen fizikokimyasal özelliklere sahip kitosan üretilebilir. Bu çalışmada, kitosan üretimini gerçekleştirmek üzere Absidia spp., Aspergillus niger, Rhizopus arrhizus, Cunnighamella elegans ve Mucor rouxii tarandı. îlk olarak, beş küf türü sentetik ortamda, 28 °C, 180 rpm'de, çalkalamalı inkübatörde geliştirildi. Daha sonra, en yüksek biyomas konsantrasyonuna sahip Mucor rouxii, melas içeren ortamda geliştirilerek; elde edilen biyomas miktarı, sentetik ortamla karşılaştırıldı. Melaslı ortamdan elde edilen biyomas miktarının, sentetik ortamdan daha yüksek miktarda olduğu gözlendi. En yüksek biyomas konsantrasyonu %4 sukroz, %0.2 yeast extract, %1 peptone ve 106 spor konsantrasyonu / 40 mi ortamda elde edildi. Geç büyüme fazında, miseller fermantasyon sıvısından alınarak, proteinleri uzaklaştırmak için önce alkali ile, daha sonra da kitosan ekstraksiyonu için asetik asit ile muamele edildi. Mucor rouxifden elde edilen kitosan miktarının 2500 mg / 1 olduğu belirlendi. Elde edilen kitosan, biyomasm % 20 'si ve alkalide çözünmeyen kısmın yaklaşık olarak % 35'idir. | |
dc.description.abstract | Chitosan is the N-deacetylated derivative of chitin which is the supporting material of crustaceans and insects. Chitosan together with chitin are recommended as suitable functional materials because of their excellent biocompatibility, biodegradability, non-toxicity and adsorption properties and can be used in agriculture, biotechnology and food industry. Although chitosan is produced by chemical deacetylation of chitin molecule, it is also a natural component of cell walls of fungi belonging to Zygomycetes and can be produced by extraction from fungus cell walls. Fungi are thus the promising alternative sources of chitosan. Fungi can be manipulated to give chitosan of more consistent and desired physico-chemical properties compared to chitosan obtained from crustacean sources. In this study, Absidia spp, Aspergillus niger, Rhizopus arrhizus, Cunnighamella elegans, and Mucor rouxii were examined for biomass growth. At first, all five species were grown on synthetic medium at 28°C, 180 rpm in shake-flask incubator. Mucor rouxii which gave the maximum biomass concentration was also grown on molasses. The maximum biomass concentration of Mucor rouxii was found to be higher than that of synthetic medium. The best growth conditions obtained were 4% sucrose, 0.2% yeast extract, 1% peptone and 106 spores in 40 ml. The mycelia harvested at late exponential phase was treated with alkali to remove proteins and chitosan was extracted from cell wall by using acetic acid. The yield of extractable chitosan obtained from cell wall of Mucor rouxii was 2500 mg / 1 and it is almost 20 % of biomass and approximately 35 % of alkali insoluble fraction. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyomühendislik | tr_TR |
dc.subject | Bioengineering | en_US |
dc.title | Production and isolation of fungal chitosan by submerged fermentation | |
dc.title.alternative | Sıvı kültürde küf fermentasyonuyla kitosan üretimi ve izolasyonu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Liquid culture | |
dc.subject.ytm | Biomass | |
dc.subject.ytm | Chitin | |
dc.subject.ytm | Mould | |
dc.subject.ytm | Fermentation | |
dc.subject.ytm | Chitosan | |
dc.identifier.yokid | 139333 | |
dc.publisher.institute | Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ | |
dc.identifier.thesisid | 134304 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |