A comparative study on design of Turkish coffee brewing machines for self-service: `Telve`, `Kahwe` and `Gondol`
dc.contributor.advisor | Erkarslan, Önder | |
dc.contributor.author | Başarir, Selen | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:07:18Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:07:18Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/642381 | |
dc.description.abstract | Yaklaşık 500 yıllık tarihi boyunca geleneksel pişirme yöntemi olancezvede pişirilen Türk kahvesi için son yıllarda yeni pişirme gereçleritasarlanmaktadır. Geleneksel Türk kahvesi pişirme yöntemine rakip olan bumakineler temelde yaşadığımız çağın gereği hızı karşılamak amacıylatasarlanmıştır. Her endüstriyel ürün gibi bu makinelerin tasarımları da müşteriistekleri doğrultusunda geliştirilecektir. Müşteri isteklerini karşılayabilmederecelerine göre başarılı olacaklardır.Beş bölümden oluşan bu çalışmada, ikinci bölümde kahve bitkisi,kahvenin işlenmesi, kahvenin tarihçesi ve kahve pişirme yöntemlerianlatılmaktadır. Üçüncü bölümde batılı ve doğulu kahve pişirme makinelerinintarihsel gelişimi anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde piyasadaki Türk kahvesipişirme makineleri çeşitlerinden, üç adet farklı tipe ait makine seçilmiş ve bumakineler Kalite Fonksiyon Göçerimi metodu yardımıyla müşteri isteklerinitatmin bakımından incelenmiştir. Beşinci bölümde bu inceleme sonucunda eldeedilen bilgiler ışığında ürünlerin bir sonraki aşamada hangi özellikleribakımından geliştirilmelerinin gerektiği konusunda sonuçlara varılmıştır. | |
dc.description.abstract | In the last decades, for the traditional Turkish coffee brewing method, whichhas a history of five hundred years, new gadgets are being designed. These machines,which are the rivals of the ibrik, are designed to meet the `need of speed?, which is therequirement of the era. Like the other industrial products, they are going to bedeveloped according to the customer requirements. They are going to be successfulaccording to the level of the customer satisfaction they provide.In this study which comprises five chapters, in the second chapter, the coffeeplant, coffee processing, the history of coffee and the coffee brewing methods arementioned. In the third chapter, the development of western and oriental coffeebrewing machines in the history are mentioned. In the fourth chapter, three of thedifferent types of Turkish coffee brewing machines are chosen from the market, andthese machines are examined according to the level of their customer requirementsatisfaction by means of Quality Function Deployment method. In the fifth chapter,by means of the data obtained from this examination, suggestions are made aboutwhich specifications of the products should be developed in the next generationdesigns of the products. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endüstri Ürünleri Tasarımı | tr_TR |
dc.subject | Industrial Design | en_US |
dc.title | A comparative study on design of Turkish coffee brewing machines for self-service: `Telve`, `Kahwe` and `Gondol` | |
dc.title.alternative | Self servis kullanıma yönelik Türk kahvesi pişirme makineleri tasarımları üzerine karşılaştırmalı bir çalışma: `Telve`, `Kahve` ve `Gondol` | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 195521 | |
dc.publisher.institute | Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ | |
dc.identifier.thesisid | 197797 | |
dc.description.pages | 185 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |