The indigenous product concept in relation to international design industry: The instruments used in preparing and drinking tea and coffee in Turkish culture
dc.contributor.advisor | Kipöz Manaflı, Şölen Utkun | |
dc.contributor.author | Arslan, Esra | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:07:17Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:07:17Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2021-01-26 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/642373 | |
dc.description.abstract | Adı-Soyadı: Esra ARSLANOkul: İzmir Yüksek Teknoloji EnstitüsüAnabilim Dalı: Endüstri Ürünleri TasarımıProgramı: Endüstri Ürünleri Tasarımı (Yüksek Lisans)Tez Başlığı: Uluslararası Tasarım Endüstrisi ile İlişkisi Açısından Yerel ÜrünKavramı: Türk Kültüründe Çay&Kahvenin Hazırlanması veİçilmesinde Kullanılan Araçlar.ÖZETTezin konusu, yerel ürün kimliklerinin uluslararası tasarım endüstrisiyleilişkisidir. Kültürel kimliği tanımlamak için zanaat ve tasarım kavramları araştırılmış,tasarımda kültür kavramına değinilmiştir. Globalleşme ve yerellik kavramlarınınuluslararası tasarım endüstrisiyle ilişkisi incelenmiştir.Yerel ürün olarak, Türk kültüründe çay ve kahve hazırlamak için kullanılanaraçlar ele alınmıştır. Çay ve kahve hazırlamak için yeniden tasarlanan ürün örnekleriüzerinde durulmuştur.Günümüzde, tasarım alanında Türk kimliği henüz oluşmamıştır. Bu tezin, Türktasarımı için bir örnek teşkil etmesi amaçlanmıştır.Sonuç olarak, yerel ürün, ait olduğu kültürün kimliğini yansıtmaktadır. Ürününuluslararası dolaşımda olabilmesi için kendi kültürel değerlerini korumasıgerekmektedir. Diğer kültürler tarafından benimsenebilmesi için o kültürle uyumsağlamak zorundadır. | |
dc.description.abstract | Name: Esra ARSLANSchool: İzmir Institute of TechnologyDepartment: Industrial DesignMajor: Industrial Design (Master)Title of Thesis: The Indigenous Product Concept In Relation To InternationalDesign Industry: The Instruments Used In Preparing AndDrinking Tea & Coffee In Turkish CultureABSTRACTThe scope of thesis is to explain the relation of the domestic product identitieswith the design industry. In order to identify the cultural identity, the craft anddesign concepts have been examined and the culture concept in design has been takeninto consideration. The relation of globalization and localization concepts with thedesign industry has been analyzed.As a domestic product the tea and coffee making instruments had beenexplained. Moreover, the product samples designed to make tea and coffee wereexamined.Today the Turkish identity in design field has not been constituted yet. Thisthesis has been aimed to be considered as an example for Turkish design.As conclusion, the local product reflects the identity of the culture where itbelongs to. The product should protect its own cultural values in order to take part ininternational circulation. The product should have the harmony with that culture tobe recognized by the other cultures. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endüstri ve Endüstri Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Industrial and Industrial Engineering | en_US |
dc.title | The indigenous product concept in relation to international design industry: The instruments used in preparing and drinking tea and coffee in Turkish culture | |
dc.title.alternative | Uluslararası tasarım endüstrisi ile ilişkisi açısından yerel ürün kavramı: Türk kültüründe çay ve kahvenin hazırlanması ve içilmesinde kullanılan araçlar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-01-26 | |
dc.contributor.department | Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 164820 | |
dc.publisher.institute | Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ | |
dc.identifier.thesisid | 183674 | |
dc.description.pages | 88 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |