Isolation, characterization, determination of probiotic properties of lactic acid bacteria from human milk
dc.contributor.advisor | Harsa, Hayriye Şebnem | |
dc.contributor.author | Yavuzdurmaz, Hatice | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:06:46Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:06:46Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/642103 | |
dc.description.abstract | Konakçı sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösteren canlı mikroorganizmalarProbiyotik olarak adlandırılırlar. Probiyotik suşlar birçok kaynaktan izoleedilebilmesine rağmen insan beslenmesinde kullanılacak olan suşların insan kaynaklıolması gerekmektedir.Anne sütü yeni doğmuş bebekler için önemli bir gıda kaynağıdır. Birçok çalışmabu sıvının yeni doğan bebeklerin sağlığı üzerinde birçok olumlu etki yarattığınıgöstermektedir. Bu olumlu etkilere neden olan etkenlerden birisi de anne sütününiçeriğinde bulunan sağlığa yararlı laktik asit bakterileridir.Bu çalışmada anne sütünden izole edilen laktik asit bakterilerinin probiyotiközellikleri taranmış ve aynı zamanda bu izolatların biyokimyasal ve moleküler düzeydetanımlaması yapılmıştır.İzole edilen bakterilerden üç tanesi probiyotik özellik göstermektedir. Bunlardaniki tanesi basil diğeri ise kok olarak gözlemlenmiştir. Bu izolatlar, mide pH sına (pH3,0) direnç, bağırsak içerisindeki safra tuzuna (0,3%) tolerans ve aynı zamandaSalmonella thyphimurium CCM 5445, Escherichia coli O157:H7 NCTC 129000 andEscherichia coli NRRL B-3008 indikatör mikroorganizmalara karşı da antimikrobiyelaktivite göstermişlerdir. Probiyotik özellik gösteren suşlar hem biyokimyasal olarakhem de ribosomal RNA genlerinin 16S bölümünün amplifikasyonu ve RFLP'lerinin(Restriction Fragment Length Polymorphism) karşılaştırılmasına dayalı olarakmoleküler düzeyde tanımlanmışlardır. Ayrıca 16S dizi anlaizi ile de bu sonuçlardoğrulanmıştır. Çalışma sonunda izole edilen iki laktobasil suşunun potensiyelprobiyotik kültürü olarak kullanılabileceği gözlenmiş ve bu iki suş Lactobacillus oris veLactobacillus fermentum olarak tanımlanmıştır. | |
dc.description.abstract | Probiotics mean live microorganisms that have beneficial effects on their host?shealth. Although probiotic strains can be isolated from many sources; for humanapplications the main criteria is being human origin.Breast milk is an important nutrient source for neonates. Lots of studies showedthat this fluid has beneficial effects on the health of neonates. One reason of beingbeneficial is explaining by the microflora of human breast milk including beneficiallactic acid bacteria.In this study, isolates were identified by biochemical and molecularcharacterization and also probiotic properties of lactic acid bacteria, isolated fromhuman milk were investigated.Three of the isolates were observed as potential probiotic. Two of them arebacilli and the other is cocci. These isolates showed resistance to stomach pH (pH 3,0),tolerance against 0,3% bile concentration and antimicrobial activity against Salmonellathyphimurium CCM 5445, Escherichia coli O157:H7 NCTC 129000 and Escherichiacoli NRRL B-3008. After investigation the probiotic properties of these isolates, theywere identified by biochemical characterization techniques and molecular identificationby using amplification and restriction fragment length polymorphism (RFLP) of 16Sribosomal DNA (rDNA) and 16S sequencing. Two lactobacilli were identified asLactobacillus oris and Lactobacillus fermentum. In the light of this study, it is observedthat, human milk is a source of potential probiotic strains. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Isolation, characterization, determination of probiotic properties of lactic acid bacteria from human milk | |
dc.title.alternative | Anne sütündeki laktik asit bakterilerinin izolasyonu, karakterizasyonu ve probiyotik özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Probiotics | |
dc.subject.ytm | Lactic acid bacteria | |
dc.subject.ytm | Restriction fragment length polymorphisms | |
dc.subject.ytm | Lactobacillus | |
dc.identifier.yokid | 9010537 | |
dc.publisher.institute | Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ | |
dc.identifier.thesisid | 177047 | |
dc.description.pages | 80 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |