Determination of effective parameters for drying of apples
dc.contributor.advisor | Gökçen Akkurt, Gülden | |
dc.contributor.advisor | Altınkaya, Sacide Alsoy | |
dc.contributor.author | Dikbasan, Tarik | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:06:40Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:06:40Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/642049 | |
dc.description.abstract | Kurutma, meyva ve sebzelerin saklanmasında kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Hem çiğ olarak tüketilen hem de birçok gıda ürününde hammadde olarak kullanılan elma, Dünya ve Türkiye'nin meyva üretiminde önemli bir paya sahiptir.Konvansiyonel sıcak hava ile kurutma işlemlerinde; kurutma havası sıcaklığı, hızı ve bağıl nemi en önemli parametreler arasındadır. Tarımsal ürünlerin kurutma kinetiğinin belirlenmesi için kurutma ve kurutma hızı eğrilerinin elde edilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada; tasarlanan tünel kurutucuda küp şeklinde kesilmiş kırmızı elma (Malus Domestica) kullanılarak, çeşitli sıcaklık (40.1-65.3oC), hava hızı (1.1, 1.4, 1.9, 2.3, 2.5 m/s) ve bağıl nem değerlerinde (%4.6-20.5) kurutma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sıcaklık ve bağıl nem değerleri; fan girişi, tepsi öncesi ve sonrasında birer dakika aralıklarla ölçülmüştür. Hava hızı ise sadece tünel kurutucunun çıkışında ölçülmüştür. Elde edilen veriler kurutma ve kurutma hızı eğrilerinin çizilmesinde kullanılmıştır. Eğriler, kurutmanın çoğunlukla azalan kuruma hızı (falling rate) bölgesinde gerçekleştiğini göstermektedir. Difüzyon kontrollü olan bu bölge için efektif difüzyon katsayıları, Fick difüzyon denklemi kullanılarak hesaplanmıştır. Deneysel veriler literatürdeki 14 farklı kurutma modeline uygulanmıştır. Kurutulmuş elmanın kalitesini belirlemek için rehidrasyon süresi ve renk parametreleri belirlenmiştir.Efektif difüzyon katsayıları 0.486x10-9 ile 5.63x10-9 m2/s aralığında bulunmuştur. Kurutma hızı, rehidrasyon süresi ve renk verileri göz önünde bulundurularak, kurutmanın en iyi 53.5-65.3oC sıcaklık aralığı ile 2.5 m/s hava hızı ve %20.5 bağıl nemde gerçekleştiği belirlenmiştir. Midilli ve Küçük Modeli deneysel verilere en iyi uyum sağlayan model olup korelasyon katsayısı 0.9991 ve kök ortalama kare hatası 0.0087976 olarak bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | Drying is one of the oldest methods for the preservation of agricultural products such as fruits and vegetables. Apple has a significant share in fruit production both in the World and in Turkey. It is also an important raw material for many food products.Temperature, velocity and relative humidity of drying air are important parameters for hot air drying process. To determine the drying kinetic of agricultural products, drying and drying rate curves should be plotted.Experiments are conducted in a tunnel dryer using cubic shaped (10x10x10mm) red delicious (Malus Domestica) apple for various drying air temperature (40.1-65.3oC), velocity (1.1, 1.4, 1.9, 2.3 and 2.5 m/s) and relative humidity (4.6-20.5%) values. The temperature and relative humidity are measured and recorded every 1 min. at fan inlet, upstream and downstream of the tray, the velocity is measured only at the tunnel exit. The measured data is used to obtain drying and drying rate curves. The curves indicate that drying process takes place in the falling rate period except very short unsteady-state initial and constant rate periods. Thus, effective diffusion coefficients are calculated using the data collected during the falling rate period and the experimental data are fitted to fourteen thin layer drying models which are found in the literature. Rehydration time and colour are used as parameters for the dried apple quality.The effective diffusion coefficients are obtained within the range of 0.486x10-9 -5.63x10-9 m2/s Regarding with drying time, rehydration time and colour data, the best results are obtained at 2.5 m/s velocity, 20.5% relative humidity and a temperature range of 53.5-65.3oC under experimental conditions. Midilli and Kucuk model is the best fitted model with a minimum R2 of 0.9991 and a maximum RMSE of 0.0087976. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Enerji | tr_TR |
dc.subject | Energy | en_US |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Determination of effective parameters for drying of apples | |
dc.title.alternative | Elma kurutmada etkin parametrelerin belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Enerji Mühendisliği (Enerji ve Güç Sistemleri) Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Diffusion coefficient | |
dc.subject.ytm | Apple drying | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.identifier.yokid | 302286 | |
dc.publisher.institute | Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ | |
dc.identifier.thesisid | 177057 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |