Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnlütürk, Sevcan
dc.contributor.advisorTarı, Canan
dc.contributor.authorYildiz, Özge
dc.date.accessioned2021-05-08T08:06:20Z
dc.date.available2021-05-08T08:06:20Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/641878
dc.description.abstractBu çalışmada, UHT yağlı inek sütündeki antibiyotik kalıntılarının tespiti için basit ve hızlı bir metodun bulunması amaçlanmıştır. Bu amaçla, antibiyotik içermeyen ve Penisilin G, Ampisilin, Tetrasiklin içeren süt örneklerinin bazı fiziksel özelliklerinin (asitlik, pH, yoğunluk, donma noktası ve elektriksel iletkenlik), ısısal davranışlarının (erime sıcaklığı, erime ısısı, buharlaşma sıcaklığı ve buharlaşma ısısı) ve kimyasal (% yağ, % protein, % laktoz, % mineral, % yağsız kuru madde) özelliklerinin belirlenmesi için bir araştırma yürütülmüştür. Antibiyotik kalıntılarının seçilmiş bu özellikler üzerine herhangi bir etkisinin olup olmadığı tespit edilmiştir. Termal özellikler difransiyel taramalı kalorimetresi (DSC), (TA Instruments, Amerika Birleşik Devletleri), kimyasal özellikler ise Lactostar cihazı (Funke Gerber, Berlin, Almanya). kullanılarak ölçülmüştür.Antibiyotik kalıntıları Copan, Penzyme, ROSA süt testleri ve bu hızlı testlerin doğrulaması için HPLC kullanılarak tespit edilmiştir. Hızlı testlerin bazı dezavantajları nedeniyle, sıvı kromatografisine sütteki antibiyotik kalıntılarının doğrulaması için gerek duyulmuştur. Doğrulama için HPLC ile elde edilen geri kazanım sonuçları Penisilin G için %44.67 - %66.00, Ampisilin için %62.50 - %87.52, Tetrasiklin için %92.86 - %94.35 değerleri arasında bulunmuştur.Sütün asitliği, pHsı ve yoğunluğunun Penisilin G, Ampisilin ve Tetrasiklin konsantrasyonlarından bağımsız olduğu tespit edilmiştir. Elektriksel iletkenlik varyans analizi ve PNN methodu uygulanarak değerlendirilmiştir. DSC ve lactostar ölçüm sonuçlarına da varyans analizi uygulanmıştır. Değerlendirmeler, elektriksel iletkenlik ölçümünün sütte antibiyotik kalıntılarının tespiti için kullanılabileceğini, DSC'nin sütün ısısal davranışlarının daha iyi anlaşılması için iyi bir karakterizasyon aracı olabileceğini ve sütteki antibiyotik kalıntılarının varlığının sütün donma noktasını ve % mineral miktarını etkilediğini göstermiştir.
dc.description.abstractThis work aimed to find a basic and rapid screening method for antibiotic residues in UHT whole cow?s milk. For this purpose an investigation was conducted to screen some physical (e.g. acidity, pH, density, freezing point and electrical conductivity), thermo-physical (e.g. melting temperature, heat of fusion, evaporation temperature and heat of evaporation) and chemical properties (e.g. fat%, protein%, lactose%, minerals%, SNF%) of antibiotic free milk and milk fortified by Penicillin G, Ampicillin, Tetracycline. We can able determine whether residue of antibiotics making any difference on these selected properties. Thermo-physical properties were measured by differential scanning calorimeter (DSC), (TA Instruments, USA) and chemical properties were determined by using Lactostar (Funke Gerber Inc., Berlin, Germany).Antibiotic residues were detected by Copan Milk Test, Penzyme Test and ROSA Test and by high performance liquid chromatography (HPLC) method for confirmation of screening tests. Due to some drawbacks of screening tests, liquid chromatography was required for confirmation of antibiotic residues in milk. HPLC method showed that average recoveries of spiked Penicillin G at 2, 4, 8 ppb, spiked Ampicillin at 2, 4, 8 ppb and spiked Tetracycline at 100, 250, 500 ppb were ranged from 44.67% to 66.00%, from 62.50% to 87.52% and from 92.86% to 94.35%, respectively.We found that the acidity, pH and density of milk were independent of Penicillin G, Ampicillin and Tetracycline concentrations. Electrical conductivity (EC) were evaluated by applying ANOVA with Fisher?s test and Probabilistic neural network (PNN) method. ANOVA was also performed for DSC and Lactostar measurement results. This evaluation suggested that EC measurement can be a great promising technique for detection of antibiotic residues in milk, DSC is a good characterization tool for understanding of thermal events and the presence of antibiotic residues in milk influencing freezing point and minerals (EMC)%.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleInvestigation of the pyhsical and chemical properties of milk containing antibiotics
dc.title.alternativeAntibiyotikli sütlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCow milk
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmDifferential scanning calorimetry
dc.subject.ytmPhysical analysis
dc.identifier.yokid328001
dc.publisher.instituteMühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
dc.identifier.thesisid237009
dc.description.pages136
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess