Show simple item record

dc.contributor.advisorÇabuk, Adem
dc.contributor.authorTaşkin, Engin
dc.date.accessioned2020-12-03T18:46:53Z
dc.date.available2020-12-03T18:46:53Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/63764
dc.description.abstractIII TÜRKÇE ÖZET `Otel İşletmelerinde Yiyecek Maliyetlerinin Kontrolü ve Azaltılması` başlığım taşıyan bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; otel işletmelerinin tanımı, maliyet kontrolünü ve azaltanını etkileyen temel özellikleri ve organizasyon yapılarına değinilmektedir. Ayrıca, otel işletmelerinin temel bölümlerinden birisi olan yiyecek bölümü ve işletme içindeki önemi hakkında genel bilgiler verilerek, maliyet-gider kavramları ve yiyecek maliyet giderleri hakkında bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde; yiyecek maliyet kontrolü, önemi, amaçları, sağlayacağı faydalar ve kontrolünü güçleştiren faktörler belirtilmiştir. Daha sonra yiyecek maliyet kontrol süreci ele alınmış ve üç kısımda incelenmiştir. Birinci kısımda yiyecek ilkmadde ve malzeme üretiminin planlanması ve satın alınmasından, müşteriye sunulmasına kadar geçen üretim faaliyetlerinin kontrolü incelenmiştir, ikinci kısımda, yiyecek ilkmadde ve malzeme maliyetlerinin hesaplanması ve kontrolüne olanak sağlayan çeşitli maliyet kontrol yöntemleri ele alınmıştır. Üçüncü kısımda ise, yiyecek maliyetlerinin oluşumunda önemli bir paya sahip olan direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri kısmen açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde; Otel işletmelerinde yiyecek maliyetlerinin azaltılması konusu ele alınmışta. Bu kapsam da maliyet azaltma çalışmalarının amaçları, maliyet azaltma programı çerçevesinde öncelikle yiyecek üretim maliyetlerinin azaltılması, kısmen de işçilik ve genel üretim giderlerinin azaltılması ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise; Otel işletmelerinde yiyecek maliyetlerinin kontrolü ve azaltılmasına yönelik çalışmaların belirlenmesi için Ayvalık'ta belirli otellerde anket çalışması yapılmıştır.
dc.description.abstractIV ABSTRACT The thesis titled `Food Cost Control and Reduction in the Hotel Establishments` consists of four chapters. In the first chapter, the definition, basic characteristics which affect the cost control and cost reduction and organisation structures of the hotel establishments are mentioned. Besides, food department and its importance within the business is analysed. The is also some information about cost-expenditure concepts and food cost expenditures in this chapter. In the second chapter food cost control, its importance, aims, benefits and factors which make the control difficult are explained. Moreover, food cost control stage is analysed and investigated in three parts. The third chapter investigates the subject of reduction of food costs in the hotel establishments, within the framework of food cost reduction programme, manpower and general production costs are taken into consideration. In the fourth chapter there is a field study, which was carried out in the hotels in Ayvalık, to determine the current situation in terms of food cost control and cost reduction in the hotel establishments in the region. On the conclusion of the field study it is identified that the current application of cost reduction in the hotels is only in the field cost control. It is also found out that there are no systematic cost reduction techniques and programmes in the hotels rather than some personal approaches.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleOtel işletmelerinde yiyecek maliyetlerinin kontrolü ve azaltılması (Bir anket uygulaması)
dc.title.alternativeFood cost control and reduction in the hotel est ablihments (Survey)
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOccommodation enterprises
dc.subject.ytmCost control
dc.subject.ytmHotels
dc.subject.ytmAccomodations for travelers and tourists
dc.subject.ytmFood and beverage services
dc.subject.ytmControl
dc.subject.ytmPricing
dc.subject.ytmOccommodation enterprises
dc.identifier.yokid64133
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityBALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid64133
dc.description.pages274
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess