Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztürk, Betül
dc.contributor.authorKara, Buse Nur
dc.date.accessioned2021-05-08T07:53:06Z
dc.date.available2021-05-08T07:53:06Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-10-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/635982
dc.description.abstractBu calisma, alerjen uyarılarını analiz ediyor. Yiyecek ve içecek sektörü çevre ve toplum üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu sektör, tasarım ve sağlık sektörü ile iç içedir. Yiyecek ve içecek sektörü için en önemli sorunlardan biri insan sağlığı ile ilgili olumsuz etkilerdir. Alerjenler en önemli sağlık sorunlarından biridir. İnsanlar alerjenler nedeniyle birçok olumsuzluk yaşamaktadır. Bu olumsuzlukların birçok nedeni vardır. Tüketicilerin yanlış tercihleri ana etkenlerden biridir. Ayrıca, alerjen uyarılarının yanlış beyanı, eksik bilgisi veya fark edilmemesi nedeniyle ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu problemler ancak tasarımla çözülebilir. Yiyecek seçimlerini daha güvenilir hale getirmek için daha verimli bir tasarım gerekir. Alerjenler, müşterilerin seçimlerini daha güvenilir hale getirebilecek şekilde yeniden tasarlanmalıdır.Bu çalışmada yeni alerjen uyarılarına yönelik menü tasarımı incelenmiştir. Renk tipografisini belirlemek için anket uygulanmıştır. Online anket sonucunda, renkli alerjen sembollerinin tüketici seçiminde olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. İnsanlar için bu kullanımın, daha açıklayıcı ve anlaşılır olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis thesis analyzes the allergen warnings. The food and beverage industry has a significant impact on the environment and society. The food and beverage industry is intertwined with the design and health sector. The most important problem in the food and beverage sector is health-related adverse effects. Allergens are one of the most important health problems. People suffer from many negatives due to allergens. There are lots of reasons for health effects. The wrong choices of restaurants by consumers is the main effects. Also, there are serious problems in the design of allergens noticeable. These problems can only be solved by design. A more efficient design is required to make food choices more reliable. Allergen warnings should be redesigned so that customers can make their choices more reliable.In this study, the menu design for the allergies was studied. A questionnaire was performed to the customers to determine the color, typography. As a result of the online survey, it has been found that colored allergen symbols have a positive effect on consumer selection. It has been determined that people find this use more descriptive and understandable.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectEndüstri Ürünleri Tasarımıtr_TR
dc.subjectIndustrial Designen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleAllergen warnings in menu design
dc.title.alternativeMenü tasarımında alerjen uyarıları
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-07
dc.contributor.departmentTasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMenu design
dc.subject.ytmMenu
dc.subject.ytmMenü management
dc.subject.ytmAllergens
dc.subject.ytmFood and beverage services
dc.subject.ytmFood and beverage sector
dc.subject.ytmConsumer behavior
dc.subject.ytmConsumer preferences
dc.identifier.yokid10257323
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid560302
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineTasarım ve Yönetim Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess