Show simple item record

dc.contributor.advisorKabak, Kamil Erkan
dc.contributor.advisorGökçe, Mahmut Ali
dc.contributor.authorÖzer, Gülsüm
dc.date.accessioned2021-05-08T07:52:30Z
dc.date.available2021-05-08T07:52:30Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/635729
dc.description.abstractPiliç eti endüstrisi dinamik bir üretim ortamına ve yoğun rekabete sahiptir. Müşteri siparişlerini karşılama becerisi ile müşteri memnuniyeti piliç eti pazarında öne çıkmada ve stratejik olarak doğru pozisyonda bulunmada başlıca faktörlerdir. Piliç eti endüstrisi ayrışma (birleştirmeden ziyade) üzerine olduğundan, hammaddenin canlı olmasından ve son ürünlerin kısa raf ömürlerine sahip olmasından dolayı ilginç ve zor bir üretim problemi sunmaktadır. Piliç eti üretimi uzun bir yetiştirme dönemine sahiptir. Yetiştirmeden canlılar farklı ağırlık dağılımlarıyla gelmektedir. Taleplere göre en uygun süreç alternatiflerinde kesimlerin yapılmasını sağlamak için iyi senkronize edilmesi gereken dikkatlice dizayn edilmiş bir planlama döngüsüne ihtiyaç vardır. Bu çalışma piliç eti endüstrisinde talep planlamasında uygulanabilecek kar ençoklamasını amaçlayan iki matematiksel model önermektedir. Önerilen modeller günlük mevcut hayvan dağılımını, talepleri, müşteri önceliklerini/kısıtlarını ve son olarak üretim kısıtlarını dikkate almaktadır. Bu modeller, Türkiye'nin en büyük piliç eti üreticilerinden birinden alınan gerçek verilerle test edilmiştir. Sonuçlar daha sonra farklı talep senaryoları ile tartışılmıştır.
dc.description.abstractPoultry industry has a dynamic production environment and fierce competition. Proficiency at fulfilling the demand and customer satisfaction are the main factors in being at forefront at the market and strategically at the right position. Poultry industry provides an interesting and challenging production problem mainly because it is on disassembly (rather than assembly), the raw material is live and final products have short shelf-lives. Poultry industry has a rather long breeding period. Livestock from breeding comes in different weight distributions. A carefully designed planning cycle that needs to be well synchronized is needed to ensure that the cuts are taken in the most appropriate process alternatives according to demand. This study proposes two mathematical models that aim to maximize profits could be applied for demand planning in poultry industry. The proposed models take into account the daily available livestock distribution, demand, customer priorities / constraints and finally production constraints. The models are tested with real data derived from one of the largest poultry producers of Turkey. The results are further discussed under different demand scenarios.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEndüstri ve Endüstri Mühendisliğitr_TR
dc.subjectIndustrial and Industrial Engineeringen_US
dc.titleDemand planning optimization at poultry industry
dc.title.alternativeBir tavuk eti entegre tesisinde sipariş planlama optimizasyonu problemi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10190404
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid504875
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess