Show simple item record

dc.contributor.advisorAvcıkurt, Cevdet
dc.contributor.authorCan, Sayim
dc.date.accessioned2020-12-03T18:41:43Z
dc.date.available2020-12-03T18:41:43Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/63517
dc.description.abstractBu çalışmada, Balıkesir iline bağlı Erdek ilçesinde bulunan ve yaz aylarında faaliyet gösteren çeşitli küçük ölçekli otel işletmelerinin mutfak departmanlarında çalışan personelin hijyen ve sanitasyon konusundaki bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Uygulama çalışması, Balıkesir iline bağlı Erdek ilçesinde bulunan, toplam 27 otel işletmesindeki 93 erkek ve 20 kadın olmak üzere toplam 113 personel üzerinde yapılmıştır.Verilerin toplanması amacıyla, personelin hijyen konusundaki bilgi ve uygulamalarının tespitine yönelik sorulardan oluşan anket formu kullanılmıştır.Değerlendirmeler sonucunda personelin, çoğunluğunun hijyen ve sanitasyon eğitimi almadıkları, işletmelerin çoğunluğunun da bu yönde eğitimi personeline vermedikleri tespit edilmiştir. Hijyen konusunda doğru bilgi sahibi olanların ise, bu bilgilerini kişisel yaşamlarından, eğitim süreçlerinden, kültürel ve sosyal yaşamlarından edindikleriyle kazandıkları düşünülmektedir. Otel işletmelerinde yöneticilerin bakış açılarına göre hijyen eğitimi konusunda farklı uygulamalar gözlenmiştir.Yapılan uygulama çalışması sonucunda otel işletmelerinin yıldız sayısı arttıkça hijyen ve sanitasyon kurallarının işletmeler ve personelleri tarafından öneminin ve uygulamasının arttığı söylenebilir.Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, otel işletmelerinde çalışan personelin kişisel hijyen konusunda bilgi ve uygulamalarının yükseltilmesine yönelik gerekli önlemlerin işletmeler tarafından alınmasına önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Hijyen, personel, otel işletmesi, küçük ölçekli oteller
dc.description.abstractThis research has been aimed to be determined of the knowledge and applications related to personal hygiene and sanitation of personnel working in different accommodation businesses which are active in summer season in Erdek district of Balıkesir province.The research has carried out in Erdek district of Balıkesir province with 93 men and 20 women, totally 113 people, who have been working in 27 different accommodation businesses in this area and have accepted to participate in the research.A questionnaire including questions has been used to determine the knowledge of personnel related to personal hygiene and their applications about this. As a result of evaluations, it has been found that most of the personnel could not have realized the application related to personal hygiene, people who know the right directions have done the application accurately in a high ratio, and people who do not know the right directions have done the right application by chance because of their habits and cultural qualifications. It has been determined that most of the personnel have not known hygiene and its care method. In accordance with the results obtained from the research done, it is suggested that it should be taken the necessary precautions in order to increase the knowledge and applications related to personal hygiene of personnel working in accommodation businesses.Keywords: Hygiene, personnel, hotels, small accommodation businessen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleKüçük ölçekli otel işletmelerinin mutfak departmanlarında çalışan personelin hijyen ve sanitasyon alışkanlıkları (Erdek yöresinde bir uygulama)
dc.title.alternativeThe personel?s hygiene and sanitation accustoms that working in the kitchen units on the small hotels (A study of Erdek area)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid322798
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityBALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid231973
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineTurizm İşletmeciliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess