Markalaşmanın işletmelerin rekabet gücü üzerindeki etkisi ve Türk zeytinyağı sektöründe bir inceleme
dc.contributor.advisor | Aydın, Gülnil | |
dc.contributor.author | İpek, Hakki Zakir | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T18:40:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T18:40:23Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/63456 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Türk Zeytinyağı sektörünün marka ve rekabet kavramları çerçevesinde incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Beş bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın işaret ettiği problemler ve çalışmanın amacından bahsedilmiştir. İkinci bölümde, rekabet kavramı, rekabet gücü ve rekabet stratejilerinin kapsamlı tanımı ve marka kavramı yer almaktadır. Ayrıca bu konuda yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde araştırmanın yöntemi ve analiz süreci hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde zeytinyağı sektöründe marka stratejileri uygulayan üç işletme ile yapılan yüz yüze görüşme ve mülakatlar sonucunda toplanan veriler ışığında Türk zeytinyağı sektörün durumu belirlenmeye çalışılmış ayrıca güçlü ve zayıf yönleri değerlendirilmiştir. SWOT analizi ile elde edilen sonuçlar çalışmanın bu bölümünde sunulmuştur. Sonuç bölümünde de verilen bu bilgiler ışığında Türk zeytinyağı sektörünün yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler: Markalaşma, Marka, Rekabet, Türk Zeytinyağı Sektörü, SWOT Analizi. | |
dc.description.abstract | The purpose of this study was to investigate Turkish Olive Oil Sector in the framework of brand and the concept of competitive analysis. This paper consists of five chapters. The first chapter of the study mentions the problems pointed out in the research and the framework of the study. The second chapter details definition of competition, competition power, competition strategies and brand concept. After explaining the definitions, the work on this subject has been included. The third chapter is related to research method and analysis about the process. In the fourth chapter of the study data collected by depth interview with three Turkish olive oil establishments, which implement brand strategies in the sector. In the light of collected data, it is aimed to determine the situation of Turkish olive oil sector. In addition strengths and weaknesses of Turkish olive oil sector were evaluated and also the results obtained with SWOT analysis is presented in this section of the study. At the end of the study, in the light of the information given in the review, solutions have been put forward for the problems of Turkish olive oil sector and related issues.Key Words: Brand, Competition, Competition and Branding in Olive Oil Sector, Turkish Olive Oil Sector, SWOT Analysis. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Markalaşmanın işletmelerin rekabet gücü üzerindeki etkisi ve Türk zeytinyağı sektöründe bir inceleme | |
dc.title.alternative | The impacts of branding on competitiveness of enterprises and a study of Turkish olive oil sector | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Brand | |
dc.subject.ytm | Businesses | |
dc.subject.ytm | Olive oil sector | |
dc.subject.ytm | Competition | |
dc.subject.ytm | Competitive power | |
dc.identifier.yokid | 374987 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 273225 | |
dc.description.pages | 152 | |
dc.publisher.discipline | İşletme Bilim Dalı |