Otel işletmelerinde işgören seçimi ve bir alan çalışması
dc.contributor.advisor | Örücü, Edip | |
dc.contributor.author | Çabuk, Soner | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T18:43:45Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T18:43:45Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/63338 | |
dc.description.abstract | Çalışmanın amacı, Ege ve Akdeniz sahillerindeki otel işletmelerinde insankaynakları yönetimine sahip işletmelerin işgören seçimine yaklaşımlarındakifarklılıkları ortaya koymak ve otel işletmelerinin işgören seçim süreci uygulamalarınıincelemektir.Birinci Bölüm'de, insan kaynakları kavramı, insan kaynakları yönetimi veseçim sürecine ön hazırlık aşaması incelenmiştir. İşgören seçiminde işgören seçimkriterlerinin belirlenmesinde temel oluşturmasından dolayı iş analizleri ve iş tanımıve gereklerinin açıklanmıştır.İkinci Bölüm'de otel işletmelerinin gerekli nitelik ve nicelikteki işgörenibulmada kullandıkları iç kaynaklar ve dış kaynaklar ayrıntılı olarak incelenerek sözkonusu kaynaklardan başvuru sağlamada kullanılan araçlar açıklanmıştır.İşgörenseçim sürecini oluşturan temel aşamalar incelenerek süreç açıklanmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde alan araştırması yapılmış ve 40 işletmenin orta ve üst kademeyöneticilerine anket yöntemi uygulanarak işgören seçim süreci ve insan kaynaklarıyönetimine sahip işetmelerdeki farklılıklar araştırılmıştır. | |
dc.description.abstract | The main purpose of this study is to determine differences and similarities inapproaches regarding recruitment and selection processes employed by businesses inhotel management in Mediterranean and Aegean costs of Turkey by analyzing actualapplications of recruitment and selection methods used to find and choose right typesof employees.In the first part of this study, fundamental terms such as human resources andhuman resources management along with preliminary recruitment and selectionprocesses of human resources are discussed. Important concepts such as jobdescriptions and job definitions, because of founding the basis in determining criteriafor recruitment and selection process, are also explained and discussed in the first part.In the second part, both internal and external sources, methods andintermediaries used for recruitment as well as methods of handling applicationsreceived from applicants both within and outside of the company are explained indetails. Therefore, the phases of recruitment and selection process are being tried toinvestigated, analyzed and explained as detailed as possible.In the third and final part of the study, the results of an empirical researchconducted are presented and discussed. The research methodology consist surveysconducted among 40 middle and upper level managers in hotel and accommodationindustry and analysis of the answers received regarding employee recruitment andselection process in order to determine and present differences of approachesemployed among companies different geographic regions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Otel işletmelerinde işgören seçimi ve bir alan çalışması | |
dc.title.alternative | Selection of employees in hotel:An empircal sutdy | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9003538 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 211538 | |
dc.description.pages | 142 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |