Energy-climate-economy-society nexus: Regional and global supply chains of theworld`s food production
dc.contributor.advisor | Küçükvar, Murat | |
dc.contributor.author | Samadi, Hamidreza | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:33:26Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:33:26Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/631544 | |
dc.description.abstract | Gıda endüstrileri, dünya çapında önemli bölgesel ve küresel çevresel ve sosyo-ekonomiketkilere sahiptir. Bu etkiler, bölgesel ve küresel ölçekte sürdürülebilir gıda üretim stratejilerininetkinligini degerlendirmek ve iyilestirmek için genellikle politika yapıcılar tarafındananaliz edilmektedir.Bu tezin temel amacı,Amerika Birlesik Devletler, Çin, Hindistan,Brezilya, Rusya ve Avrupa (Almanya, Ingiltere, Fransa, Italya, Ispanya ve Türkiye) gibidünyanın en büyük gıda üreticilerinin çevresel ve sosyo-ekonomik etkilerini anlamaktır,ayrıca brüt katma deger (GVA), çalısanların tazminatı, gibi sosyo - ekonomik etkileranlamaktır.Tedarik zinciri ayrıtırmaanalizi ve küresel etki dagılım analizi , tedarik zinciridü¨gümleri ve ticaret ortakları aracılıgıyla her bir etki kategorisinin daıgılımını temsiletmek üzere seçilen göstergeler için yürütülür.Analiz edilen ülkelerin gıda imalat sanayiiçin GVA vs.enerji, GVA ile iklim ve GVA ile tazminat emek gibi kritik göstergeler analizedilir. Sonuçlar, bölgesel etkiler, bölgesel tedarik zinciri etkileri ve küresel tedarik zincirietkileri gibi zinciri bilesenleri için sunulmustur.Bu arastırmanın bulguları politikayapıcıların çevresel sıcak noktaları belirlemelerine ve ekonomik büyüme stratejilerininbölgesel ve küresel sosyo-ekonomik etkilerini belirlemelerine yardımcı olacaktır. Genelolarak, politika yapıcılar yatırımlarının fizibilitesini çevresel ve sosyo-ekonomik etkileraçısından anlayabilecektir. | |
dc.description.abstract | The food industries have significant regional and global environmental and socioeconomicimpacts worldwide.These impacts are often analyzed by policy makers in orderto assess and improve the effectiveness of sustainable food production strategies at theregional and global scale. The overarching goal of this thesis is to understand the environmentaland socioeconomic impacts of the world largest food producers such as UnitedStates, China, India, Brazil, Russia and Europe (Germany, UK, France, Italy, Spain,and Turkey) in terms of energy and climate as well as socioeconomic impacts such asgross value added (GVA)and compensation of employees. Supply chain decompositionsanalysis and global impact distribution analysis are conducted for selected indicators torepresent the distribution of each impact category through supply chain nodes and tradingpartners. Critical indicators such as GVA vs.energy,GVA vs.climate, and GVA vs.labour compensation are analyzed for food manufacturing industry of countries beinganalyzed.The results are presented for three supply chain components such as regionalon-site impacts, regional supply chain impacts,and global supply chain impacts.The findingsof this research will help the policy makers to identify the environmental hotspotsas well as determine the regional and global socioeconomic impacts of their economicgrowth strategies. Overall, the policy makers will be able to understand the feasibility oftheir investments in terms of environmental and socioeconomic impacts. In this study,the countries with high amount of (GVA) in food industry such as India, China and Russiaresult in making excessive percentage of carbon emission impact in the environmentrespectively which clarifying the drawbacks in consumption and controlling energy useto achieve the sustainability development targets in food industry.The greatest singlecomponent of greenhouse gas emissions from food industry arises from the productionand use of fertilizer, whether as synthetic nitrogen or as manure. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endüstri ve Endüstri Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Industrial and Industrial Engineering | en_US |
dc.title | Energy-climate-economy-society nexus: Regional and global supply chains of theworld`s food production | |
dc.title.alternative | İklim-ekonomi-toplum ilişkisi: Dünya gıda üretiminin bölgesel ve küresel tedarik zincirleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Endüstri ve Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10155465 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 498112 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |