dc.contributor.advisor | Akman, Mehmet | |
dc.contributor.author | Biçer, Merve | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:31:40Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:31:40Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-08-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630877 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ile ilgili mevcut durumun ve bunları etkileyen faktörlerin neler olduğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Kadıköy Doğa Koleji'nde öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmamıza 36'sı (%41,4) kız ve 51'i (%58,6) erkek olmak üzere toplam 87 öğrenci katılmıştır. 14-18 yaş aralığında bulunan öğrencilerin yaş ortalaması 16,06±1,08'dir. Verilerin toplanmasında anket yönteminden yararlanılmış ve ankette katılımcılara toplam 87 soru yöneltilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak nicel analiz yöntemlerine başvurulmuştur.Çalışmaya katılan adölesanlar; ortalama 1,72 m boya, 65 kg ağırlığa ve 21,98 kg/m2 BKİ değerine sahiptir. Erkek öğrencilerin boy ortalaması 177,14 cm; ağırlık ortalamaları 72,76 kg ve BKİ ortalamaları 23,38'dir. Kız öğrencilerin boy ortalaması 165,53 cm; ağırlık ortalamaları 54,81 kg ve BKİ ortalamaları 20,00'dir. Erkekler, kız öğrencilere göre yaklaşık 12 cm daha uzun ve 18 kg daha ağırdır. Ayrıca, BKİ ortalaması erkeklerde kızlara göre yaklaşık 4 birim daha fazladır. BKİ'ye göre yapılan sınıflandırmaya göre öğrencilerin %70'i normal vücut ağırlığı sınırları içerisinde yer almaktadır. Obezite sınırları içerisinde kabul edilen öğrencilerin oranı %2'dir. Ayrıca, öğrencilerin %13'ü düşük vücut ağırlığı, %15'i ise preobez sınıfında yer almaktadır. Düşük vücut ağırlığı oranı erkeklerde %5,9 iken, kız öğrencilerde %22,2'dir. Kızlarda obeziteye rastlanmamış ve preobezite %2,8 olarak bulunmuştur. Erkeklerde ise %4 obezite, %23,5 preobezite saptanmıştır. Çalışmamıza katılan öğrencilerin %79'u sağlıklı beslenme ile ilgili herhangi bir eğitim almamışlardır. Ana ve ara öğün alışkanlıkları incelendiğinde öğrencilerin genel olarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip oldukları gözlenmiştir. Sağlıklı beslenme ile ilgili olarak verilen eğitim yetersiz olsa da BKİ dağılımı ve beslenme alışkanlığı sonuçlarının ortanın üzerinde iyi olarak kabul edilebilecek bir düzeyde olduğu görülmüştür. Öğrencilere sağlıklı beslenme ile ilgili verilen eğitimler yaygınlaştırılmalı ve bu eğitimlerde pratiğe dönük etkili bilgiler verilerek sağlıklı beslenmeye verilen önem arttırılmalıdır.Anahtar Kelimeler: Adölesan, Beslenme, Beslenme alışkanlığı, Obezite. | |
dc.description.abstract | In this study, it was aimed to investigate the current situation of the high school students' nutrition habits and what factors affect them. The sample of the research included the students who are studying at Kadiköy Doğa College in Istanbul. A total of 87 students, of which 36 (41.4%) were female and 51 (58.6%) were male, participated to the study. The average age of students, ranging 14-18 years, were 16.06 ± 1.08. The questionnaire method was used to collect the data and a total of 87 questions were asked in the questionnaire. In the analysis of the data, quantitative analysis methods were applied by using SPSS 25.0 statistical program.The students have an average of 1.72 m height, 65 kg weight and 21.98 kg / m2 BMI. The average height of male students is 177.14 cm; average weight is 72.76 kg and mean BMI is 23.38. The average height of the girls is 165,53 cm; the weight average is 54.81 kg and the BMI average is 20.00. Men are about 12 cm longer and 18 kg heavier than women. In addition, the average BMI is about 4 units higher in males than females. According to the classification according to the BMI, 70% of the students are within normal weight limits. The proportion of students accepted within the limits of obesity is 2%. In addition, 13% of the students are in low weight and 15% are in pre-obesity group. Low weight rate was 5.9% for males and 22.2% for females. Obesity was not seen in women and pre-obesity was found as 2.8%. In males, 4% obesity and 23.5% pre-obesity were detected. 79% percent of students who participated in our study did not receive any training on healthy eating. When the main and snack meal habits were examined, it is possible to say that students have healthy eating habits in general. Detailed results were given in the study. Even though the training on healthy nutrition is inadequate, it has been found that the results of BMI distribution and nutrition habits are at a level that can be regarded as good above the median. The education given to the students about healthy nutrition should be disseminated and the importance given to healthy nutrition should be increased by giving effective information to practice in these trainings.Keywords: Adolescent, Nutrition, Nutrition habits, Obesity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Eating habits and investigation of these factors of high school students | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-07 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Bariatric surgery | |
dc.subject.ytm | High schools students | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Adolescents | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.identifier.yokid | 10210960 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 533116 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |