dc.contributor.advisor | Şeker, Şahende Esin | |
dc.contributor.author | Taban, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:31:40Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:31:40Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-08-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630874 | |
dc.description.abstract | Obezite; alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücuttaki yağ dokusunun artması ile karakterize olan kronik bir hastalıktır. Bu çağlarda kazanılan yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları yaşa bağlı sağlık sorunlarının ortaya çıkışını geciktirdiği tespit edilir.Bu çalışmada, gelişme döneminde diyetin ve yaşam tarzı alışkanlıklarının iyileştirilmesi, uygun beslenme tedavisi, beslenme eğitimi ile oluşacak obezite veya kiloluluk durumundan yakınmada iyileşme ve şekerli ve gazlı içecek tüketiminde; kan yağları, kan şekeri üzerine etkilerinde değişmeler tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmada; Kasım 2016 -Şubat 2017 tarihleri arasında Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Poliklinik Doktorları tarafından rutin kan tahlilleri yapılarak kilolu ve obez tanısı konarak, diyet polikliniğe gönderilmiş,yaşları 6-17arasında olan 40 hasta retroprospektif olarak değerlendirilmiştir.40 hastanın 4 ay boyunca sadece beslenme tedavisi,beslenme eğitimi ve egzersiz önerisi sonucunda,çalışmaya katılan kız bireylerin boy uzunluklarının ortalaması 150.80±13.13, ağırlık ortalaması 63.91±15.63, BKİ ortalaması 27.36±3.29, çalışmaya katılan erkek bireylerin boy uzunluklarının ortalaması 149.32±14.69, ağırlık ortalaması 64.73±18.42, BKİ ortalaması 27.88±3.10 olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın başlangıcı ile 4. ay sonunda yapılan değerlendirmede; çalışma sonucunda araştırma öncesi ve sonrasında BKI sınıflaması, BKI percentil ve ağırlık percentil değerlerinde olumlu etkiler gözlemlenmiştir. Hastaların başlangıç ile 4 ay sonunda kolesterol, LDL, HDL ve TAG seviyelerinde olumlu değişimler gözlemlenmiş, değerler normal referans aralıklarında bulunmuştur. AKŞ seviyelerinde, başlangıç ile 4 ay sonundaki değerlerde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Hastaların başlangıç protein tüketimi ve enerji yağ tüketimi seviyelerinde anlamlı düzelmeler saptanmıştır. Karbonhidrat seviyelerinde başlangıç ile 4 ay sonundaki değerlerde anlamlı bir fark bulunmamıştır.Bu çalışmada, şekerli ve gazlı içecek tüketiminin azaltılması, obezitede uygulanacak tıbbi beslenme tedavisi ve eğitimi ile yaşam biçimi değişikliği sonucu ağırlık kaybı, kan yağları, kan şekeri üzerine etkisi araştırılmıştır. | |
dc.description.abstract | Obesity; is a chronic disease characterized by an increase in the amount of energy consumed and an increase in the amount of fat in the body. Sufficient and balanced eating habits gained in these times are determined to delay the onset of age-related health problems.İn present study, improvement of diet and lifestyle habits during the development period, appropriate nutrition therapy, improvement in the near future due to obesity or weight gain due to nutrition education, and consumption of sugars and carbonated beverages; blood fats, blood sugar, changes in their effects were tried to be detected.Study; Between November 2016 and February 2017, Bursa Dörtçelik Pediatric Hospital Policlinic Doctors conducted routine blood tests and 40 patients with an age between 6-17 years were evaluated retrospectively, who were diagnosed as overweight and obese and were sent to the diet polyclinic. As a result of nutritional therapy, nutrition education and exercise proposal for 40 months, the average length of the female subjects participating in the study was 150.80 ± 13.13, the weight average was 63.91 ± 15.63, the mean BMI was 27.36 ± 3.29, the mean height of the male subjects was 149.32 ± 14.69, the weight average was 64.73 ± 18.42, and the BMI average was 27.88 ± 3.10. At the beginning of the study and at the end of the 4th month; as a result of the study, positive effects were observed on BMI classification, BMI percentil and weight percentil values before and after research. Positive changes in cholesterol, LDL, HDL and TAG levels were observed at the end of 4 months of the patients and the values were found in normal reference ranges.There was no significant difference in glucose levels between baseline and 4 months.Significant improvements were observed in initial protein consumption and energy fat consumption levels of patients.There was no significant difference in carbohydrate levels at baseline and at the end of 4 months.In this study, the effects of reducing the consumption of sugars and carbonated beverages, medical nutrition therapy and education to be applied to obesity and ending weight loss of lifestyle modification, blood fats and blood sugar were investigated. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Diyet Polikliniğine başvuran 6-17 yaş arası bireylerin şekerli ve gazlı içecek tüketimi ve sağlık üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Bursa Dortcelik Pediatric Diseases Hospital administration to diet policy effects of 6-17 years of individuals on sugar and carbonated drink consumption and health | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-07 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Children | |
dc.subject.ytm | Adolescents | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.subject.ytm | Nutrition therapy | |
dc.subject.ytm | Carbonated soft drinks | |
dc.subject.ytm | Sugar products | |
dc.subject.ytm | Energy drinks | |
dc.subject.ytm | Patient education | |
dc.subject.ytm | Healthy life | |
dc.identifier.yokid | 10218112 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 533132 | |
dc.description.pages | 143 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |