Show simple item record

dc.contributor.advisorŞeker, Şahende Esin
dc.contributor.authorÇalişkan, Dilek
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:38Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:38Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-08-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630867
dc.description.abstractDoktorluk mesleğini icra edecek son sınıf tıp öğrencilerinin iyi bir beslenmebilgisine sahip olması hem kendi beslenme alışkanlıklarını düzenlemeleri açısından hemde topluma iyi bir örnek olmaları açısından önemlidir. Bu çalışmada tıp fakültesi sonsınıf öğrencilerinin beslenme bilgi düzeylerini, beslenme alışkanlıklarını vediyetisyenlik mesleği hakkındaki bilgilerini araştırmak amaçlanmıştır.2016-2017 eğitim öğretim yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıfadevam eden 276 öğrenciden, araştırmaya katılmayı kabul eden 206 öğrenci ileyürütülmüştür. Veriler, kişisel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, diyetisyenlik mesleğinitanıma ve beslenme bilgi düzeyi olmak üzere 4 bölümden, 51 sorudan oluşan anketformu ile sorgulanmıştır. Öğrencilerin %55,8'i erkek, %44,2'si kadın, yaş ortalaması24,95±1,21'dir. BKİ'lerine göre değerlendirildiğinde %4,9'u zayıf, %68,4'ü normalağırlıkta, %22,3'ü hafif şişman ve %4,4'ü obezdir. Öğrencilerin %48,5'i yeterli vedengeli beslenmediğini düşündüğünü belirtmiştir. Öğrencilerin %65,5'inin 3 öğüntükettiği, öğrencilerin %38,3'ünün öğün atladığı, en çok atlanan öğünün %62,6 ilesabah kahvaltısı olduğu ve öğün atlayanların %49'unda en sık atlama nedeninin `zamanbulamama` olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin %41,7'sinin sabah kahvaltısını okulkantininde, %90,3'ünün öğle yemeğini yemekhanede, %48,1'inin akşam yemeğini evdetükettiği belirlenmiştir. Öğrencilerin %69,9'unun sigara ve %62,1'inin alkolkullanmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin sebze, meyve ve süt-yoğurdu yetersiz tükettiğibulunmuştur. Diyetisyenlik mesleğini tanımalarına yönelik sorulara öğrencilerinortalama doğru cevabı %63,62 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin beslenme ve diyettedavisi sorularına verdiği ortalama doğru cevap %66,08 olarak bulunmuştur.Öğrencilerin %60,7'si beslenme bilgisinin yetersiz olduğunu bildirmiştir.Bu çalışmanın sonucunda, öğrencilerin diyetisyenlik mesleği ve beslenme ileilgili bilgi eksikliğinin olduğu, kahvaltı öğününü sık atladıkları, bazı besinleri yetersizaldıkları bulunmuştur. Beslenme dersi saatlerinin arttırılması, eğitimin diyetisyenlertarafından verilmesi, beslenmenin öneminin vurgulanması yararlı olabilir.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Üniversite öğrencisi, Beslenme bilgi,Diyetisyenlik
dc.description.abstractIt is significant for the senior medical students who will become medical doctorsto have knowledge on nutrition both for themselves to regulate their dietary habits andto be a role model for the society. The aim of this study is to examine knowledge levelon nutrition, dietary habits and knowledge on the dietician profession of the final yearstudents of the medical faculty.The study was conducted with 206 students who accepted to participate in theresearch among 276 senior students of Uludag University, Medical Faculty in 2016-2017 academic year. The data of the study was obtained by a survey composed of 4sections as personal information, dietary habits, acquaintance with dietician profession,knowledge level on nutrition and including 51 questions. 55.8% of the students weremale, 44.2% were female and the mean age was 24.95±1.21. According to their BMIs,4.9% of the students are underweight, 68.4% are in normal weight, 22.3% areoverweight and 4.4% are obese. 48.5% of the students have stated that they areundernourished and eat unhealthy. It has been found that 65.5% of the students eats 3meals a day, 38.3% of them skips meals. Moreover, it has been stated that the breakfastis the most skipped meal by 62.6% and the most frequent reason have expressed as `notbeing able to find enough time`. It has been noted that 41.7% of the students have theirbreakfast in school canteens, 90.3% of them have lunch in dining halls of the school and48.1% have dinner at home. It has been stated that while 69.9% of the students do notsmoke, 62.1 of the students do not use alcohol. It was also found that students do notconsume enough fruits, vegetables and dairy products. The average correct answer ofstudents regarding the question of the acquaintance with the dietician profession wasfound to be 63.62%. The average correct answer of students regarding the questionabout nutrition and dietary treatment was found to be 66.08%. It has been reported that60.7% of the students have insufficient knowledge of nutrition.The result of the study has revealed that students do not have enough knowledgeon dietician profession and nutrition, they skip breakfast frequently and they areundernourished in terms of some products. Increasing the hours of nutrition courses,providing these courses by dieticians and emphasizing the importance of the nutritioncould be beneficial.Keywords: Nutrition, University student, Nutrition knowledge, Dieticianprofessionen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleTıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri ve diyetisyenlik mesleğini tanımaları üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA study on the dietary habits, knowledge level onnutrition and acquaintance with the dietician professionof medical faculty final year students
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-07
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmStudents-medical
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmKnowledge
dc.subject.ytmDiet
dc.subject.ytmNutritionists
dc.identifier.yokid10217254
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid533129
dc.description.pages115
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess