Show simple item record

dc.contributor.advisorAkman, Mehmet
dc.contributor.authorŞen, Burcu
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:34Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:34Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-08-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630848
dc.description.abstractBu çalışma, bireylerin beslenme konusundaki bilgi düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek amacı ile İstanbul Pendik Şifa Hastanesi'nin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran kişilerden seçilen 18 ile 65 yaşları arasındaki 549 gönüllü katılımcı ile yapılmıştır. Katılımcılardan, araştırmacı tarafından önceden hazırlanmış yarı yapılandırılmış sosyo-demografik bilgi formunu (beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgileri, bireylerin medeni durumları, gelir düzeyleri, meslek durumları, ikamet yerleri) ve beslenme bilgi düzeyleri ve beslenme alışkanlıklarına yönelik soruları içeren bir anket formunu doldurmaları istenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin anket sorularına verdikleri cevaplara göre, bireylerin cinsiyeti, yaşları ve BKİ değerlerine göre bir analizi yapılmıştır.Çalışmanın sonucunda erkeklerin kadınlara göre daha çok protein ağırlıklı ve sağlıklı beslendikleri, kadınların ise daha çok karbonhidrat ağırlıklı ve sağlıksız beslendikleri; 51-66 yaş arasındaki bireylerin daha yağsız, düşük enerji içeren beslenmeye dikkat ettikleri, 18-35 yaşları arasındaki bireylerin ise yeme konusunda daha rahat oldukları ve obez grubunda yer alan bireylerin ise daha sağlıksız ve düzensiz beslendikleri sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Obezite, Besin grupları
dc.description.abstractThis study was carried out in oırder to determine the participants' information level about diets and nutritional habits, therefore the study was carried out with 549 volunteer participants aged between 18 and 65 who were selected from those who applied to the nutrition and diet polyclinic of İstanbul Pendik Şifa Hospital. Participants were asked to fill out a questionnaire containing a semi-structured socio-demographic information form (nutritional habits, nutritional information, marital status, income levels, occupational status, residence places) that incluate questions about nutritional information and nutritional habits previously prepared by the researcher.For this reason, it is thought that the studies done to determine the level of knowledge and nutritional habits of the individuals on nutrition will be beneficial. Depending on the answers given by the participants An analysis was conducted according to the gender, age, and BMI values of the individuals.As a result of the study, men eat more protein and healthier foods than women, women eat more carbohydrate and more unhealthy foods, individuals aged 51-66 tend to be more fat-free and eat less energy, and those aged 18-35 tend to be less restricted and that individuals in the obese group are more unhealthy and irregularly fed.Keywords: Nutrition, Obesity, Food groupsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleİstanbul`da özel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran kişilerin beslenme bilgi düzeyi ve beslenme alışkanlıklarının saptanması
dc.title.alternativeThe determination of nutrition knowledge and nutrition habits of the person WHO applying A special hospital and diet policy in İstanbul
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-07
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmFeeding and eating disorders
dc.subject.ytmNutrition disorders
dc.subject.ytmPatient admission
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmLevel of knowledge
dc.subject.ytmFood
dc.identifier.yokid10210958
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid533115
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess