İstanbul`da özel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran kişilerin beslenme bilgi düzeyi ve beslenme alışkanlıklarının saptanması
dc.contributor.advisor | Akman, Mehmet | |
dc.contributor.author | Şen, Burcu | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:31:34Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:31:34Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-08-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630848 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, bireylerin beslenme konusundaki bilgi düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek amacı ile İstanbul Pendik Şifa Hastanesi'nin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran kişilerden seçilen 18 ile 65 yaşları arasındaki 549 gönüllü katılımcı ile yapılmıştır. Katılımcılardan, araştırmacı tarafından önceden hazırlanmış yarı yapılandırılmış sosyo-demografik bilgi formunu (beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgileri, bireylerin medeni durumları, gelir düzeyleri, meslek durumları, ikamet yerleri) ve beslenme bilgi düzeyleri ve beslenme alışkanlıklarına yönelik soruları içeren bir anket formunu doldurmaları istenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin anket sorularına verdikleri cevaplara göre, bireylerin cinsiyeti, yaşları ve BKİ değerlerine göre bir analizi yapılmıştır.Çalışmanın sonucunda erkeklerin kadınlara göre daha çok protein ağırlıklı ve sağlıklı beslendikleri, kadınların ise daha çok karbonhidrat ağırlıklı ve sağlıksız beslendikleri; 51-66 yaş arasındaki bireylerin daha yağsız, düşük enerji içeren beslenmeye dikkat ettikleri, 18-35 yaşları arasındaki bireylerin ise yeme konusunda daha rahat oldukları ve obez grubunda yer alan bireylerin ise daha sağlıksız ve düzensiz beslendikleri sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Obezite, Besin grupları | |
dc.description.abstract | This study was carried out in oırder to determine the participants' information level about diets and nutritional habits, therefore the study was carried out with 549 volunteer participants aged between 18 and 65 who were selected from those who applied to the nutrition and diet polyclinic of İstanbul Pendik Şifa Hospital. Participants were asked to fill out a questionnaire containing a semi-structured socio-demographic information form (nutritional habits, nutritional information, marital status, income levels, occupational status, residence places) that incluate questions about nutritional information and nutritional habits previously prepared by the researcher.For this reason, it is thought that the studies done to determine the level of knowledge and nutritional habits of the individuals on nutrition will be beneficial. Depending on the answers given by the participants An analysis was conducted according to the gender, age, and BMI values of the individuals.As a result of the study, men eat more protein and healthier foods than women, women eat more carbohydrate and more unhealthy foods, individuals aged 51-66 tend to be more fat-free and eat less energy, and those aged 18-35 tend to be less restricted and that individuals in the obese group are more unhealthy and irregularly fed.Keywords: Nutrition, Obesity, Food groups | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | İstanbul`da özel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran kişilerin beslenme bilgi düzeyi ve beslenme alışkanlıklarının saptanması | |
dc.title.alternative | The determination of nutrition knowledge and nutrition habits of the person WHO applying A special hospital and diet policy in İstanbul | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-07 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Feeding and eating disorders | |
dc.subject.ytm | Nutrition disorders | |
dc.subject.ytm | Patient admission | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Level of knowledge | |
dc.subject.ytm | Food | |
dc.identifier.yokid | 10210958 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 533115 | |
dc.description.pages | 117 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |