Show simple item record

dc.contributor.advisorAlphan, Müveddet Emel
dc.contributor.authorÖztürk, Meryem Rana
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:32Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:32Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630841
dc.description.abstractSağlığın geliştirilmesinde probiyotiklerin faydalı etkileri yapılan birçok araştırmayla ortaya konulmuştur. Çoğu araştırmada probiyotiklerin etkileri ortaya koymasına rağmen bireylerin probiyotik tüketimini ve bilgi düzeyini saptamak için yapılan araştırma sayısı azdır. Çalışma, Aralık 2017, Ocak 2018 tarihleri arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursunda eğitim gören 18-65 yaş arasındaki 385 kadın kursiyerin probiyotikler hakkındaki bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarını değerlendirmek amacı ile planlanmış ve uygulanmıştır. Veriler, literatürden yararlanılarak hazırlanan anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada, uygulanan anketler yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmış, katılımcılardan gönüllü onam formu ile bilgilendirme yapılmıştır. Araştırmada eğitim düzeyi arttıkça probiyotik terimini bilme oranıda arttığı belirlenmiştir (p=0,001). Probiyotik tüketmeyen katılımcıların çok büyük bir kısmı probiyotiklerin ne olduğunu bilmedikleri için tüketmedikleri sonucu ortaya çıkmıştır. Tüketilen probiyotik besinlerin başında yoğurt gelmektedir. Katılımcıların çok az bir kısmı (%3,9) probiyotik toz veya kapsül kullandığını belirtmiştir. Probiyotik besin tüketme durumu ile Beden Kütle İndeksi (BKİ) arasında anlamı düzeyde ilişki bulunmamamıştır (p=0,357). Probiyotik besin tüketenlerde faydasını görme durumu ile bu besinleri tüketmeleri için çevrelerine önerme durumu arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur (p=0,001). Probiyotik besin tüketenlerde bu besinlerin fayda sağladığı hastalıkların dağılımı incelendiğinde; konstipasyona %68,6, diyareye %20,4, gaz ve şişkinlik %42,9 ve alerjiye ise %7,1 oranında fayda sağladığı, ayrıca bağırsak hastalıklarına %48,2, yüksek kolesterole %8,8, mide ülserine ise %12,4, tansiyona %7,1 oranında faydalı olduğu ileri sürülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda; probiyotiklerin bilinirlik düzeyinin ve tüketiminin çok az olduğu bulunmuştur. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde birçok faydası bulunan probiyotiklerin bilinirlik düzeyinin ve tüketiminin artmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gereklidir.
dc.description.abstractThe beneficial effects of probiotics in the development of health have been demonstrated in many studies. Despite the fact that probiotics show efficacy in most studies, the number of studies conducted to determine the level of probiotic consumption and knowledge of individuals is low.The study was planned and implemented with the aim of assessing the knowledge levels and consumption patterns of probiotics of 385 female participants aged 18-65 years who were educated in Kocaeli Metropolitan Municipality Vocational and Art Education Course between December 2017 and January 2018. The data were obtained through a questionnaire prepared using the literature. In the survey, the applied questionnaires were applied by face-to-face interview method and the participants were informed by voluntary consent form.As the level of education increased, the probiotic term was found to increase in the rate of knowing (p = 0.001). A large proportion of the non-probiotic participants did not know what the probiotics were because they did not consume. Yoghurt is at the head of consumed probiotic foods. A small proportion of participants (3.9%) reported using probiotic powder or capsules. There was no significant relationship between probiotic nutrient intake and Body Mass Index (BMI) (p = 0,357). There was a statistically significant correlation between the perceived utility of probiotic foods and their proposition for consuming these foods (p = 0.001). When the distribution of diseases in which these foods are beneficial is examined in those who consume probiotic food, constipation 68.6%, diarrhea 20.4%, gas and bloating 42.9% and allergy 7.1%, also intestinal diseases 48.2%, high cholesterol 8.8% and gastric ulcer 12% , 4, and blood pressure of 7.1%. As a result of this study; the level of awareness and consumption of probiotics was found to be very low. The awareness level and consumption of the probiotics, which have a lot of usefulness in the protection and development of health, should be carried out and the society should be conscious of this issue.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleKadınların probiyotik besinler hakkında bilgi düzeyi ve tüketim durumlarının değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of the knowledge of information and consumption of probiotic breasts of women
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-24
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmWomen
dc.subject.ytmProbiotics
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmFood preferences
dc.subject.ytmKnowledge
dc.subject.ytmHealth
dc.identifier.yokid10195216
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid521005
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess