Enfeksiyon nedeniyle hastaneye başvuran okul öncesi çocuklarda beslenme durumu ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Öngün Yılmaz, Hande | |
dc.contributor.author | Koçak, Betül | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:31:30Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:31:30Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2021-02-23 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630830 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma; enfeksiyon nedeniyle hastaneye başvuran okul öncesi çocuklarda beslenme durumu ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı kesitsel bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür.Araştırma İstanbul'da bulunan bir hastanenin çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüne 1-30 Temmuz 2017 tarihleri arasında başvuran, yaşları 3 ile 6 arasında, 54 kız ve 56 erkek olmak üzere toplam 110 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 31 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Bilgiler yüz yüze görüşme yöntemiyle, araştırmaya katılmayı kabul eden çocukların velilerinden alınmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Çocukların beden kütle indeksi Z skor değerlerine göre, %8,1'i çok zayıf, %9,1'i zayıf, %44,5'i normal, %21,8'i hafif şişman ve %16,4'ü şişman olarak belirlenmiştir. Annelerin tamamlayıcı besine başlama zamanları ortalama 6,85 ay, emzirme süreleri ortalama 16,82 ay olarak bulunmuştur. Emzirme süresi ortalama 16,12 ay ve 18,06 ay olan çocuklarda enfeksiyon görülme sıklığı karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Kronik hastalığı olan çocukların %35,3'ünün yılda 1-3 kez, %64,7'sinin ise yılda 4 ve daha fazla enfeksiyon yaşadıkları belirlenmiştir. Kronik hastalığı olan çocukların olmayanlara göre daha fazla enfeksiyon yaşadıkları saptanmış ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Çocukluk döneminde sık geçirilen enfeksiyon hastalıkları büyüme gelişmeyi etkilemektedir. Büyüme ve gelişmenin olumsuz etkilenmemesi için enfeksiyon hastalıkları sırasında da ihtiyaca uygun besin ögelerinin ve enerjinin alınması sağlanmalıdır. Çocuklarda yaşla birlikte artan besin ihtiyaçları gözetilmeli, sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni sağlanmalıdır. | |
dc.description.abstract | This research; is planned and conducted as a descriptive cross-sectional study to assess nutritional status and related factors in preschool children who admitted to hospital due to infection.The study was conducted with a total of 110 children, aged 3 to 6, 54 girls and 56 boys, who applied to the department of child health and illnesses of a hospital in Istanbul between 1-30 July 2017. A questionnaire consisting of 31 questions developed by the researcher was used as data collection tool in the research. The information was taken from the parents of the children who agreed to participate in the survey by face to face interview. The data obtained at the end of the study were evaluated by SPSS statistical program.According to the body mass index Z score, 8.1% of the children were severely thin, 9.1% thin, 44.5% normal, 21.8% overweight and 16.4% obese. The mean time for starting complementary feeding of the children were found to be 6.85 months and the mean duration of breastfeeding was 16.82 months. In comparison between frequency of infection diseases, there was no statistical significance between the groups of 16.12 months and 18.06 months of breastfed children (p>0.05). It was determined that 35.3% of children with chronic disease had 1-3 infections per year and 64.7% had 4 or more infections per year. Children with chronic diseases were found to have more infections than those without chronic diseases and the difference between the groups was found to be statistically significant (p<0.05). Frequent infectious diseases during childhood affect growth and development. In order not to adversely affect growth and development, needed nutrients and energy must be provided during infectious diseases. Increased nutritional needs with age should be considered in children and a healthy and balanced diet should be provided. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Enfeksiyon nedeniyle hastaneye başvuran okul öncesi çocuklarda beslenme durumu ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation of nutritional status and related factors in preschool children who admitted to hospital due to infection | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-02-23 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10195973 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | OKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 656807 | |
dc.description.pages | 84 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |