Show simple item record

dc.contributor.advisorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorTiğli, Gökhan
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:26Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:26Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2021-03-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630813
dc.description.abstractToplum kültürünün temelini mutfak kültürü oluşturmaktadır. Toplum kendi gelişimi ile mutfak kültürünü geliştirir ve diğer toplumlardan etkilenir. Giresun mutfağında hızlı hazırlanan, ayaküstü atıştırılan yemek tarzı artarken haşıl, ceretta, celecaş gibi tarifler yavaş yavaş yeni nesillerin yemek listelerinden silinmektedir. Bu çalışmanın amacı da; bu yemek kültürünün devamlılığını sağlamak ve bunun yanında Giresun mutfağındaki bu tarifleri daha sağlıklı hale getirebilmektir. Araştırmacı tarafında belirlenen tariflerden 35 tanesinde iyileştirmeler yapılarak minimum %25 enerji düşüşü sağlanıp yeni tarifler hazırlanmıştır. Bu yemeklerin hem geleneksel hem de daha düşük kalorili olan yeni tarifleri hazırlanıp enerji ve besin öğesi değerleri hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler; Giresun Yemekleri, Sağlıklı Giresun Yemekleri, Düşük Kalorili Giresun Yemekleri
dc.description.abstractCulinary culture forms are the basis of community culture. The community develops it's own kitchen culture through its development and is influences by other societies. While Giresun's fast-prepared and fast consumed food style increases, recipes such as `haşıl, ceretta, celecaş` are gradually being removed from new generations' lists. The aim of this study is; to ensure the continuity of this food culture and also to make these recipes more healthy in Giresun cuisine. 35 of the recipes determined by the researcher were improved and a minimum energy reduction of 25% was achieved and new recipes were prepared. Both traditional and lower calorie recipes of these dishes were prepared and energy and nutrient values were calculated.Keywords; Giresun Food, Healthy Giresun Food, Low Calorie Giresun Fooden_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleGeleneksel Giresun mutfağından seçilen yemeklerin kalori ve besin değerlerinin hesaplanması ve düşük kalorili yeni tariflerin geliştirilmesi
dc.title.alternativeCalculation of calories and nutritional value of selected dishes from Giresun as well as coming up with low calorie recipes
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-03-16
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmGiresun
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmTurkish cuisine
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmDishes
dc.subject.ytmRecipes
dc.subject.ytmCooking
dc.subject.ytmCalorimetry
dc.subject.ytmNutritive value
dc.identifier.yokid10314704
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid625815
dc.description.pages118
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess