Show simple item record

dc.contributor.advisorAlphan, Müveddet Emel
dc.contributor.authorYurtbay, Sevim Nil
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:24Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:24Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2021-02-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630800
dc.description.abstractDünya'da ve ülkemizde birçok kişi ve kurum tarafından savunulan farklı beslenme yaklaşımları vardır. Ancak beslenme bireyseldir. Kişinin yaşam genetik yapısı, çevresel faktörleri, yaşı, hastalıkları, kullandığı ilaçlar beslenme şeklini etkilemektedir. Nutrigenetik araştırmalar, bireylerdeki bu farklılıkların ortaya konması için en doğru yaklaşımlardan biridir.Bu araştırma, İstanbul'da yaşayan özel bir sağlık kurumuna başvurup genetik testlerini yaptırmış, hiçbir hastalığı bulunmayan 132 yetişkin birey üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verileri, danışan dosyaları önceden diyetisyenleri tarafından doldurulmuş olan bilgi formundan `Bilgi formu ve Besin Tüketim Sıklığı` anketine geçirilmiştir. Bireylerde MTHFR C677T polimorfizmi çalışılmıştır. 12 saatlik açlıktan sonra homosistein değerleri ölçülmüştür.Bireyler MTHFR C677T polimorfizminin formlarına göre CC, CT ve TT olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Bu gruplar arasında değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeye göre MTHFR geni C677T polimorfizmi C/C frekansı %41, C/T frekansı %47, T/T frekansı ise %12 bulunmuştur. Homosistein seviyeleri yaş grupları, BKİ, sigara içme, alkol kullanma ve egzersiz yapma durumları arasında anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0.05). Ortalama homosistein seviyeleri kadınlarda 9,6 ± 2,9 µmol/L, erkeklerde 12,4 ± 4,3 µmol/L olup, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p≤0.05).Bireylerin homosistein seviyeleri MTHFR C677T polimorfizmine göre değerlendirildiğinde, CC geni olan bireylerde ortalama 11,0 ± 3,9 μmol/L, C/T geni olan bireylerde 10,5 ± 3,6 μmol/L ve TT olan bireylerde 13,3 ± 4,7 μmol/L olup, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p≤0.05). Diyet ile alınan B6, B9, B12, lif alımı homosistein değeri üzerine anlamlı bir ilişki kurulamamıştır fakat kişilerin enerji alımı, çoklu doymamış yağ alımı ile homosistein arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p>0,05). Bu araştırma bize hiperhomosisteinemin önlenmesi adına kalori alımını ve doymuş yağ alımını azaltmamız gerektiğini göstermektedir.
dc.description.abstractThere are different nutritional approaches advocated by many people and institutions around the world. However, nutrition is personal. A person's diet affected by his genetic structure, environmental factors, age, diseases and drugs. Nutrigenetic research is one of the most accurate approaches to reveal these differences in individuals. Nutrigenetic research is one of the most accurate approaches to reveal these differences in individuals.This study was carried out on 132 healthy adult individuals who applied to a private health institution in Istanbul and had genetic tests. The data of the research was transferred from the information form previously filled in by dieticians to the 'Data Form and Nutrient Consumption Frequency' questionnaire. MTHFR C677T polymorphism was studied in individuals. Blood homocysteine values were measured after 12 hours fasting.Individuals were divided into three groups according to the variations of MTHFR C677T polymorphism: CC, CT and TT. These groups were evaluated. According to this evaluation, MTHFR gene C677T polymorphism frequency was 41% C/C, 47% C/T and 12% T/T. Homocysteine levels were not significantly different between age groups, BMI levels, smoking, alcohol use and exercise (p> 0.05).The mean homocysteine levels were 9.6 ± 2.9 µmol/L in females and 12.4 ± 4.3 µmol/L in males and the difference was statistically significant (p≤0.05). Homocysteine levels of individuals were evaluated according to MTHFR polymorphisms. Mean homocysteine value of individuals with CC genotype was 11.0 ± 3.9 μmol/L, and the mean homocysteine of individuals with C/T genotype was 10.5 ± 3.6 μmol/L and the mean homocysteine of individuals with TT genotype was 13.3 ± 4.7 μmol/L and the difference between these groups was statistically significant (p≤0.05).In this study, no significant relationship was found between dietary B6, B9, B12, fiber intake and homocysteine value. However, there was a weak and significant correlation between the energy intake, polyunsaturated fat intake and homocysteine.This study shows us that we need to reduce calorie and saturated fat intake to prevent hyperhomocysteinemia.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectGenetiktr_TR
dc.subjectGeneticsen_US
dc.titleYetişkinlerde MTHFR C677T polimorfizminin farklı formlarında folik asit tüketiminin homosistein düzeylerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of folic acid on homocysteine levels in different genotypes of MTHFR C677T polymorphism in healyt adults
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-02-18
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAdults
dc.subject.ytmPolymorphism-genetic
dc.subject.ytmFolic acid
dc.subject.ytmHomocysteine
dc.subject.ytmNutrition
dc.identifier.yokid10253803
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid615359
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess